12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

U četiri godine Online tržnica spasila nekoliko OPG-ova

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U borbi protiv koronavirusa 2020. godine jedna od mjera stožera civilne zaštite bila je i zatvaranje gradskih tržnica, što je izazvalo niz problema. Proizvođači nisu imali gdje plasirati svoje proizvode, prijetili su im veliki gubici i zatvaranje OPG-ova, a ni građani nisu bili zadovoljni činjenicom da nemaju gdje kupiti svježe voće i povrće.

Na genijalnu ideju tada je došao Vinkovčanin Mario Kokaj koji je prvi u Hrvatskoj pokrenuo Online tržnicu Vukovarsko-srijemske županije i to samo nekoliko sati nakon što je Grad zatvorio našu tržnicu. Stranica je spasila mnoge proizvođače, s vremenom je samo rasla i jačala te došla do svoga četvrtog rođendana koji u nedjelju, 17. ožujka, slavi sa svih svojih 13.500 članova koliko ih danas okuplja.

„Cilj mi je bio povezati kupce i proizvođače, pomoći im. U prvih pola sata u grupi je bilo već 200 ljudi, nakon sedam dana u njoj je bilo tisuću ljudi, što je već u startu bio pokazatelj da je to dobar potez. Još bolje je ispalo jer je bilo vrijeme pred Uskrs pa su prodavači uspjeli spasiti puno mliječnih proizvoda, a kupci se opskrbiti za uskrsnu trpezu”, priča nam ponosni Kokaj koji kroz sve ove četiri godine tvrdi jedno – Ako  smo spasili samo jedan OPG, napravili smo puno.

Tržnica raste, razvija se, puni se proizvodima i svaki dan je sve više upita za zdravim, svježim i provjerenim proizvodima. Ljudi se povezuju, sklapaju se suradnje i prijateljstva, mjesto je to pozitivnih priča i jednostavnog dolaska do domaćih proizvoda, od mladog luka, salate i krumpira do svježeg i podlijevanog sira, sadnica, sezonskih kultura, čak i domaćih životinja.

 

Nakon Marijevog pothvata, isti projekti pojavili su se i u drugim hrvatskim županijama, cijela priča je eksplodirala i još jednom ukazala na važnost online spajanja u teškim vremenima. „Većih poteškoća nema, sve funkcionira jednostavno, grupa je otvorena za sve, a plan je nastaviti istim tempom“, napominje Mario.


Da je riječ o izuzetnom podvigu potvrdili su nam i jedni od onih kojima je to tada bilo najpotrebnije – Ivan Sarapa i Jasmina Ristić. Zahvaljujući Online tržnici Vukovarsko-srijemske županije njihovi OPG-ovi nisu morali strahovati za budućnost, svojim kupcima uspjeli su plasirati proizvode, bez obzira na tadašnje stroge mjere.

„Vrlo sam zahvalna i sretna što si je Mario dao truda i otvorio online tržnicu, jer u vrijeme kada nismo mogli ništa raditi jedino nam je to bio izvor informacija i oglašavanja. Dao nam je mogućnost da nastavimo prodaju, a nama je to bilo važno jer nemamo drugih izvora zarade. Na stranicu nudimo sve što imamo, objavljujemo u prosjeku jednom dnevno, a javljaju nam se iz cijele Hrvatske”, rekla je Jasmina Ristić koja se s mužem bavi stočarstvom i ratarstvom. Posebno napominje i kako su preko stranice upoznali predivne ljude i sklopili mnoga prijateljstva.

Da nije bilo Kokaja, Ivan Sarapa bacio bi svu svoju salatu. Smetala mu je, a kako ju nije htio baciti na stranici je oglasio da ju poklanja.

„Javilo se jako puno ljudi, većina je svakako nudila novac, a nastalo je mnogih novih kupaca. Stranica nije samo meni pomogla s tom salatom, nego i drugim ljudima koji su tražili zdravo za sebe i svoje bližnje”, pojašnjava nam Sarapa koji, dodaje, nije aktivan u online prodaji budući da sve uspije prodati srijedom i subotom na tržnici. No, cijelu priču ocjenjuje itekako pozitivno, sviđa mu se ideja, ponajviše jer svakodnevno vjerno ispunjava svoj glavni cilj, a to je pomoći drugome.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno