25 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

U današnjoj akciji “Dar za glas” TRNovci prikupili gotovo 11 tisuća kuna

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježila je danas i Udruga osoba s cerebralnom paralizom i njihovih roditelja TRN. Donatorskom akcijom „Dar za glas”, prodajom božićnih kolača i ukrasa, prikupljali su sredstva za kupnju uređaja Tobii Communicator kojim bi svojim članovima pomogli komunicirati.

Uređaj je vrijedan 40 tisuća kuna i u udruzi se, kako kaže predsjednica Renata Musil Vorgić, nadaju božićnom čudu. Na dobrom su putu da to i ostvare, budući da su samo današnjom akcijom u vinkovačkom parku prikupili ukupno 10.833 kune.

„S obzirom da je ovo godina naprednih tehnologija odlučili smo pokušati pribaviti sredstva za još jedan uređaj. Nakon Molli odijela, sad želimo Tobii Communicator, kućnu verziju uz pomoć koje bi osobe s problemom preko tableta komunicirale putem slike ili slova, odnosno slike pretvarali u glas”, pojašnjava predsjednica udruge TRN koja trenutno broji 19 članova.

U gradskom parku našli su se brojni naši sugrađani voljni pomoći, dok su TRNovci vrijedno pazili da svaki donator dobije svoj poklon – kolačić, suvenir ili ukras. Za njih je ovo zbilja jedan poseban dan, dan u kojemu se osjećaju korisni i dan kada se javnost s posebnom pozornosti prisjeti poteškoća s kojima se svakodnevno susreću.

”Teško je, ali nekima je još teže. Neki moji prijatelji su u kolicima pa ja uvijek zahvaljujem Bogu što mogu hodati. Budem frustriran, ali zadovoljan sam svojim životom. Ne mogu sam ići u trgovinu, ne mogu si sam pripremiti jelo, ali tu su uvijek dragi ljudi koji mi pomognu, moji prijatelji i moji roditelji kojima ću biti doživotno zahvalan”, riječi su jednog od članova udruge, Marka Madžara.

Među ljudima dobre volje našao se jutros i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuvši kako je važno ponekad obratiti pažnju na probleme koje čine njihovu svakodnevicu – od pokušaja da se napravi normalan i kvalitetan život do banalnog odlaska liječniku. „Dajmo im potporu i ukažimo na to, jer im i mi svojim postupcima možemo olakšati život, njima će biti jednostavnije, a nama sitnica. Puna potpora udruzi TRN koja ukazuje na sve probleme, educira svoje članove i javnost i aktivnim radom čini naš grad kvalitetnijim, gradom koji će prepoznati probleme osoba s invaliditetom”, poručio je Bosančić.

„Važno je osobe s invaliditetom maksimalno uključiti u sva događanja u društvu”, akciju je podržao u župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić. Kaže kako su ovakva događanja njihov prozor u svijet, a Županija će im u tom smislu uvijek „čuvati leđa”. Najavio je i skoro otvaranje Centra za pružanje usluga zajednice Vukovarsko-srijemske županije o čemu smo ranije izvijestili.

Podsjetit ćemo i kako svi koji žele sredstva mogu uplatiti na račun za donacije udruge TRN: HR4823400091111123792.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno