Vukovarsko-srijemska županija, u suradnji s Poljoprivredno poduzetničkim inkubatorom Drenovci i Općinom Drenovci, organizirala je ocjenjivanje pekmeza, džemova i voćnih namaza.
Održano je u prostorijama Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora u Drenovcima, a izvršila ga je stručna komisija sastavljena od tri ocjenjivača – prof.dr.sc. Nela Nedić Tiban, viši tehničar Tera Mandić te izv.prof.dr.sc. Anita Pichler s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.
Mogli su se prijaviti svi proizvođači džemova, pekmeza i voćnih namaza s područja županije, a organizatoru je dostavljeno ukupno 40 uzoraka od 15 proizvođača. Ocjenjivanje je izvršeno za svaki uzorak pojedinačno i to po određenim svojstvima kao što su boja, miris, okus i konzistencija. Na osnovu postignutog broja bodova, ocjenjivačka komisija odredila je po tri najbolja proizvoda u tri kategorije.
Proglašenje najbolje ocijenjenih proizvođača, dodjela priznanja i novčanih nagrada, održano je u prostorijama Općinske narodne knjižnice u Drenovcima. U kategoriji pekmeza najboljim je ocijenjen domaći pekmez od šljiva OPG-a Stojić iz Bošnjaka, drugo mjesto osvojilo je OPG Marice Ilić iz Vrbanje dok je trećeplasirani završio OPG Anđelić iz Tovarnika.
Najbolji džem od nektarine napravilo je OPG Zdenke Ćosić iz Vrbanje, za nijansu lošiji bio je onaj OPG-a Dragana Mandića iz Drenovaca, a brončani džem od šljiva napravili su prvoplasirani Vrbanjci.
OPG Ljubinke Rađenović iz Drenovaca odnijelo je pobjedu za najbolji voćni namaz, drugo mjesto je prema ocjenama osvojio je OPG Anđelić iz Tovarnika za voćni namaz od eko šljiva, a treće mjesto zauzeo je OPG Stojić iz Bošnjaka za voćni namaz od šljiva, ali bez šećera.