25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

U gradskom parku obilježen ”Dan ružičaste vrpce”

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, zloćudne bolesti koja je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samo prošle godine odnijela 990 života u Hrvatskoj, pa se smatra da je ona i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena. Diljem Hrvatske se već 19. godinu zaredom prve subote u listopadu provodi javnozdravstvena akcija ”Dan ružičaste vrpce”, humanitarna akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Povodom ”Dana ružičaste vrpce” Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci, uz logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, organizirali su danas javnozdravstvenu akciju kojom žele podići svijest o raku dojke te važnosti njegovog otkrivanja. Glavni nositelj programa bio je Klub žena liječenih na dojci ”Una”, koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci. Njima su se u središnjem parku pridružile nastavnice i učenice Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara koje su dijelile zdravstvene publikacije vezane uz borbu protiv raka dojke, a u znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s ovom opakom bolešću, prema nebu iznad Vinkovaca točno u podne pušteni su i ružičasti baloni. Brojni građani su tako u gradskom parku mogli dobiti ružičastu vrpcu i edukativne letke o raku dojke, njegovoj smrtnosti i prevenciji, kartice za samopregled dojke te svojom donacijom doprinijeti kupnji korisnog linearnog akceleratora.

”Kao posebnost današnjeg dana željela bih istaknuti to što bismo ga mogli nazvati i danom svjesnosti o važnosti borbe protiv raka dojke, s obzirom da se svake godine broj umrlih žena u Hrvatskoj povećava i tim prije mi žene koje smo oboljele od raka dojke želimo ukazati koliko je važno preventivno djelovati i odazvati se na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te samoinicijativno otići na pregled. Tako danas dijelimo i kartice za samopregled dojke kako bi sami možda otkrili rak u ranoj fazi, jer je poznato da što se rak ranije otkrije prognoze su bolje i rak je tada izlječiv”, istaknula je Mirjana Pešec, predsjednica Kluba ”Una” Vinkovci i članica predsjedništva ”Europa Donna” Hrvatska.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno