16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

U Hrvatskoj počele tri međunarodne vojne vježbe

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Hrvatska vojska sudjeluju u vježbama “Immediate Response 23”, “Astral Knight 23” i “Laufer 23” u cilju daljnjeg razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera.
FOTO: MORH
Uoči Dana Hrvatske vojske 28. svibnja na području Republike Hrvatske provodit će se tri međunarodne vježbe na kojima će sudjelovati pripadnici Hrvatske vojske zajedno sa saveznicima i partnerima, izvjestili su iz MORH-a.
Riječ je o vježbama “Immediate Response 23”, “Astral Knight 23” i “Laufer 23”, koje se provode krajem svibnja i početkom lipnja 2023., u okviru skupa vježbi pod nazivom “DEFENDER 23” u organizaciji Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) i Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA).
Vježbe se provode u cilju daljnjeg razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera. Uz pripadnike OS RH, na teritoriju Republike Hrvatske u ove tri vježbe sudjeluju i pripadnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije te SAD. Sveukupno u svim aktivnostima u Hrvatskoj očekuje se sudjelovanje do 1000 pripadnika Hrvatske vojske.
FOTO: MORH, Pripadnici 11. HRVCON-a NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti sudjelovali u vježbi ‘Griffin Shock 23’5 / 18
FOTO: MORH, Pripadnici 11. HRVCON-a NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti sudjelovali u vježbi ‘Griffin Shock 23’5 / 18
FOTO: MORH, Pripadnici 11. HRVCON-a NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti sudjelovali u vježbi ‘Griffin Shock 23’5 / 18
FOTO: MORH, Pripadnici 11. HRVCON-a NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti sudjelovali u vježbi ‘Griffin Shock 23’5 / 18
Pripreme za vježbe započele su prebacivanjem vojne opreme OS RH te opreme saveznika i partnera u vojarnu “Josip Jović” Udbina i na vojni poligon “Eugen Kvaternik” Slunj te potporom premještanja dijela rumunjskih i američkih aviona i helikoptera prema Albaniji. Međunarodna vježba “Immediate Response 23” počela je jučer i trajat će do 2. lipnja na teritoriju sedam europskih država: Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Albanije, Republike Bugarske, Crne Gore, Kosova i Republike Sjeverne Makedonije.
Cilj vježbe je jačanje interoperabilnosti sa snagama NATO i partnerskih zemalja, usmjerenih na združeni prihvat i uvođenje snaga u područje operacije, njihovu integraciju te uspostavljanje sigurnog sustava zapovijedanja i nadzora postrojbe razine divizije.
Na teritoriju Republike Hrvatske vježba će se provoditi u vojarni “Josip Jović” u Udbini te na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, Slunj. Međunarodna vježba “Laufer 23” vezana je uz vježbu “Immediate Response 23” na način da će pružati obavještajnu potporu kroz prikupljanje i distribuciju obavještajnih podataka. U vježbi sudjeluju države članice Američko-jadranske inicijative (A5), a nositelj je Obavještajna pukovnija. Međunarodna vježba “Astral Knight 23” je vježba zračnih snaga i provodi se pod zapovjedništvom Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA) i također je povezana je s vježbom “Immediate Response 23”. Vježba se provodi na području Hrvatske i Albanije do 26. svibnja, a u Hrvatskoj će se provoditi u jadranskom akvatoriju te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” Slunj, “Josip Markić” Knin i vojarnama “Josip Jović” u Udbini i “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem.
Sve aktivnosti provest će se organizirano i koordinirano u skladu sa svim propisima te se ne očekuju značajnija ometanja redovnog cestovnog i zračnog prometa, poručuju iz Ministarstva obrane.
Podsjetimo, Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno