U Hrvatskoj potvrđeno pet slučajeva podvarijante omikrona BA.2

0
545

Novi soj koronavirusa još je zarazniji od omikrona, ali razlike u težini infekcije za sada nisu otkrivene, javlja N1. Smrtnost je i dalje velika, jučer je potvrđeno 50 preminulih.

Analiza 800-tinjak uzoraka potvrdila je pet slučajeva novog omikrona. Podvarijanta bi mogla biti još zaraznija, ali razloga za paniku zasad nema, kažu epidemiolozi.

“Zasad se ne zna da je išta opasnija. Postoji naznaka da je malo zaraznija, ali ne bih rekao da je velika razlika. Isto tako, nema utjecaja na efikasnost cijepljenja niti na zaštitu stečenu preboljenjem”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić o novoj varijanti.

Skraćuje se karantena za pozitivne

Zahvaljujući omikronu redovi na testiranju se ne skraćuju, za razliku od karantene za pozitivne.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak revidirane preporuke za postupanje s oboljelima od Covida 19 i bliskim kontaktima, prema kojima je karantena skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele.

Preporukama je omogućen prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni na BAT-u, te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima.

Bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele, a za cijepljene i koji su preboljeli Covid-19 traje sedam dana bez testiranja. Za prekid izolacije bez testiranja, bolesnik mora biti bez povišene temperature najmanje 24 sata dok je ranije bilo najmanje tri dana.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od sedam dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije.

Asimptomatska osoba može prekinuti izolaciju najranije nakon pet dana od pozitivnog brisa po zaprimanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa (BAT) učinjenog najranije peti dan izolacije. U tom slučaju sljedećih pet dana potrebno je dosljedno i pravilno nošenje maski u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od ozbiljne bolesti te pridržavanje drugih epidemioloških mjera.

Ako je rezultat BAT-a učinjenog najranije peti dan od početka izolacije pozitivan, osoba može prekinuti izolaciju nakon sedam dana ako je cijepljena ili je preboljela, odnosno nakon deset dan ako nije cijepljena i nije preboljela, a bez ponovnog testiranja.

Sažetak izmijenjenih preporuka dostupan je na web stranici HZJZ-a.