U Hrvatskoj je zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom i time se broj zaraženih popeo na 790. Preminulih je šestero, a na respiratoru je 27. Od koronavirusa izliječene su 64 osobe, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U Hrvatskoj je 77 novih slučajeva od jučer u 13 sati, ukupno je 790 zaraženo. 64 osoba je izliječeno. Veseli nas što građani poštuju  mjere i zato je naša linija linearna”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZJZ -a Krunoslav Capak pohvalio je policiju te rekao sljedeće:

“U toj našoj borbi protiv koronavirusa, ima manji dio koji se ne pridržava mjera. Svaki dan se izvještava o onima koji su prekršili samoizolaciju. Ima i onih koji su se sami stavili u izolaciju. Netko treba nadzirati da li se netko pridržava mjera. To radi policija. Svaka brojka je nezahvalna, jako je teško procijeniti hoće li se građani pridržavati mjera. Možemo uzeti nečiji model, ali kod nas je situacija drugačija. Ja sam jučer iznio svoju osobnu procjenu. Molim Vas da shvatite da je to procjena nas nekoliko i zaključili smo da je početak šestog mjeseca nešto okvirno i to na temelju osobne procjene“.

“Kod 928 osoba je zabilježeno kršenje samoizolacije”, napomenuo je Davor Božinović. “Policija je ovdje institucija na koju se možemo osloniti. Kada vide da se skupi veći broj ljudi policija upozorava. Radi to zbog zaštite svih nas. Policijski službenici su iza zdravstvenih radnika najugroženija skupina. Šestero policajaca je pozitivno na koronavirus. Nitko ne treba brinuti o tome provodi li policija zakon, jer ona to čini. Budemo li utvrdili bilo kakvo odstupanje od zakona po potrebi ćemo sankcionirati”, dodao je.

Na pitanje o nedostatku zaštitne opreme u pojedinim zdravstvenim institucijama, Božinović kaže da se ona distribuira preko županijskih Stožera civilne zaštite. ”Regionalni stožeri su organizirali prijevoz od našeg logističkog centra u Jastrebarskom na teren”, rekao je načelnik stožera.

“Naša sudbina je u našim rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ako se pridržavamo mjera, mi možemo spriječiti daljnje širenje. Ako slušamo mjere i održavamo distancu mogućnost zaraze možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru”, kazao je Beroš.