18 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

U Iloku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije

Više od autora

- vl promo-

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije koji se tradicionalno obilježava 11. studenoga, na blagdan njenog zaštitnika – svetoga Martina, u Iloku je na Ladanjskom imanju Principovac, održana svečana sjednica Županijske skupštine kojoj su nazočili visoki dužnosnici Republike Hrvatske, gosti iz susjednih država, hrvatskih županija i gradova, predstavnici vojske i policije, crkveni veledostojnici, čelnici naše županije, njenih gradova i općina te ostali predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života.

Prije svečane sjednice podno spomen obilježja u parku u iločkoj staroj gradskoj jezgri vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva, a svetu je misu u Župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana predvodio đakovački i osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom je govoru poručila da moramo riješiti pitanje procesuiranja ratnih zločina, razvoja Slavonije te demografsko pitanje, dok je Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac čestitala Dan Vukovarsko-srijemske županije u ime premijera Andreja Plenkovića i Vlade. Govoreći o neravnomjernom razvoju Hrvatske rekla je da je donijeta kriva odluka o NUTS 2 regijama i da se to mora promijeniti. Uvodno su sve goste pozdravili i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i župan Božo Galić. Milinković je podsjetio na tešku gospodarsku situaciju u Županiji, a župan Galić izrazio je nadu u bolje sutra uz potporu Vlade.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena i ovogodišnja priznanja Vukovarsko-srijemske županije.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Antunu Turdi za izniman doprinos u području sporta i rada s mladima. Nagradu županije primili su Drago Žagar za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Grad-Export Vinkovci i Pekarsko-trgovačko-ugostiteljski obrt Stjepanović Vukovar za doprinos razvitku gospodarstva te Ivan Ćosić – Bukvin za doprinos i postignuća u području povijesti i kulture.

Povelja županije pripala je Antunu Ivankoviću za doprinos i postignuća u području znanosti i kulture, Ivanu Petrinoviću za iskazani doprinos u Domovinskom ratu, Vlasti Vučevac za izniman doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi, Juri (Juki) Striniću za doprinos u području sporta i kulture, Lovačkoj udruzi Vepar Strošinci povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada, Matici udruga umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije za doprinos u području humanitarnog rata, tvrtki Dilj d.o.o. Vinkovci za doprinos razvitku gospodarstva te DVD-u Nuštar za postignute uspjehe i doprinos razvitku vatrogastva.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno