2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

U kazališnoj 2022. trijumf Tene i berba novih nagrada

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon pandemijske 2021. godine, rezime kazališne 2022. ipak je puno bolji, a razlog tome svakako je realizacija svih planiranih sadržaja i programa bez puno odgoda, ove godine ponosni na veći broj premijernih naslova za što su prošle godine bili uskraćeni.

„Kozarčeva Tena – kronika raspada jedne ljepote, uz Štajgu i Ivakićevo Vrzino kolo, jedna od „najvinkovačkijih” predstava, obilježila je tekuću godinu u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, a kojom je zaokružena tzv. vinkovačka trilogija predstava”, naglašava ravnatelj Zdenko Rečić.

Foto: GK Joze Ivakića Vinkovci

 

Foto: GK Joze Ivakića Vinkovci

Tena je tako ovjenčana nagradom za najbolju predstavu na Slavonskom KaFeu, festivalu regionalne slavonsko-baranjske dramske produkcije, a najveća čast ovoj je predstavi ukazana jer je statua došla osobno iz ruku ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek, naglašava Rečić. Inače Tena je pozivno predstavljena i na Marulovim danima u HNK-u Split. Nadalje, navodi europski klasik, Nora – kuća lutaka kao prvu koprodukciju s kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika koja je tako povezala teatar Juga i istoka Hrvatske, a čiju je premijeru obilježio i dolazak resorne ministrice u Vinkovce što je, raritet, ako nisi kazalište u metropoli, navodi Rečić.

“Nije čest slučaj da ministrica kulture dolazi na premijeru ako nisi u Zagrebu. Mi smo imali tu čast da je njenim dolaskom zaokružena trilogija europskih i svjetskih klasika u našem kazalištu započeta nagrađenom Staklenom menažerijom, pa s četiri međunarodne nagrade okrunjenom Gospođicom Julijom i na kraju Norom koja će tek 2023./2024. u svoj život”, kaže Rečić, a mi se nadamo i berbi nagrada.

Foto: GK Joze Ivakića Vinkovci
Foto: GK Joze Ivakića Vinkovci

Nadalje navodi Tri i pol sestre i suradnju s karlovačkim teatrom i domaću premijeru Privatnih života s gostovanjem pred 650 gledatelja u makedonskom Kumanovu što je bilo na jednoj europskoj razini, opisuje. Sve nabrojano, kaže ravnatelj, potvrda je ozbiljnog rada domaćeg kazališta i kvalitetnih predstava.


Iskorak je u ovoj godini ostvaren još jednim premijernim naslovom, Emigranata postavljenih u podrumu hotela čime radnja prati izvorno događanje. Ovogodišnje značajno priznanje je i nominacija vinkovačke glumice Matee Marušić za najbolju hrvatsku glumicu što je uz potvrdu njenog rada, još jedna potvrda rada kazališta. Novost je bila i koprodukcija dječje predstave Tonka će sutra s virovitičkim kazalištem koja je zaživjela u novoj sezoni te Rock’n roll bajka s dječjim kazalištem iz Osijeka, a od nedavno i nova prigodna predstava Oprosti za Božić 2 koja upravo igra na domaćim, ali i gostujućim daskama.

„Veći broj premijernih naslova ove godine posljedično je vezan uz specifična ograničenja u 2021. pa se nadoknađivalo propušteno”, ističe ravnatelj Rečić.

U narednim danima preporučuje svakako pogledati Mrožekove Emigrante koji su na programu u utorak i srijedu, dakle 13. i 14 prosinca, što je zasigurno prava kazališna poslastica koju ne treba propustiti.

“Naglasak stavljam jer je to domaća predstava, u novom ambijentu, Vladimir i Vedran odlični su u toj predstavi koju je prof. Novljaković odlično odradio, a s njom će se naše kazalište i tijekom 2023. godine predstaviti na više kazališnih scena i vjerujem obilježiti nadolazeću godinu”, najavljuje optimistično Rečić.

Domaću publiku u duhu blagdana, u nedjelju očekuje i prvi mjuzikl Cabaret à la carte s glazbom uživo, atraktivnim scenama plesa i kostimima, plesačicama i plesačima, nešto novo što želimo da naši Vinkovčani vide uz tradicionalne božićne koncerte, koncerte domoljubne glazbe, novogodišnjeg koncerta opernog orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, ali i Lisinskog i Šumara. Za svakoga ponešto, ali u duhu najljepšeg vremena u godini.

Foto: GK Joze Ivakića Vinkovci

Dodajmo na kraju kako se izuzetno vesele energetskoj obnovi zgrade kazališta najavljenoj za sljedeću godinu pri čemu će osvježenje za novu sezonu, s početkom u rujnu, doživjeti i pozornica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno