Krajem srpnja u Budimpešti je održano regionalno natjecanje Angostura global cocktail challenge na kojemu je naš Vinkovčanin, Ivan Mlivić, osvojio izvrsno četvrto mjesto. Rezultat je to dugogodišnjeg predanog rada i vrijednog truda, ali i velike ljubavi koja Ivana prati gotovo cijeli život.

U kvartu je bio poznat kao “mali koji baca“ boce, a danas  taj “mali“ piše uspješne priče na hrvatskoj i europskoj barmenskoj sceni. Strast koju živi već 14 godina danas je prerasla u ljubav i životni stil kojega iz dana u dan obogaćuje novim znanjem i iskustvom.

“Ljubav prema ugostiteljstvu se počela rađati u ranim godinama života te sam tako već s pet godina počeo pratiti i pokušavao pomagati u baru u susjedstvu – od kuhanja kave te služenja alkoholnih destilata. U 5. razredu sam na internetu počeo pratiti barmene koji su s bocama i shakerima izvodili akrobacije, pa sam prvu bocu i shaker već uzeo u ruke u 6. razredu i tako je krenulo“, počinje svoju priču Ivan Mlivić, 29-godišnjak iz Vinkovaca s trenutnim mjestom stanovanja u Selcu.

U ugostiteljstvu se talent i ljubav prema njemu bruse svaki dan. Ivanu je u tome pomogla srednja škola, natjecanja i pobjede na državnim prvenstvima, služenja u restoranu te odlazak u drugi svijet i rad u poznatim barovima u Dubrovniku, na Pagu i u Splitu.

“Otada je sve išlo stepenicu više, tako i odlazak u Milano na edukaciju o kavama te u London na edukaciju o cocktailima gdje sam posjetio najkvalitetnije barove i sajmove. Razvijati se možeš svaki dan, samo je pitanje koliko to jako želimo“, istaknuo je Mlivić koji je Vinkovčanima poznat i kao vlasnik popularnog Manufaktura bara. No, želja za napretkom i educiranjem bila je jača od ostanka u Vinkovcima koji su, unatoč teškoj odluci, Ivanu i njegovoj supruzi dali veliku potporu. Da nije pogriješio govori činjenica kako danas karijeru gradi u hotelu Marina u Selcu, gdje radi kao voditelj kompletnog poslovanja i vodstva hotela.

Sve više svjetskih poznatih brendova počelo je održavati svoja natjecanja, pa je tako i Angostura napravila svoj challenge gdje pobjednik dobiva titulu brand ambasadora za Angosturu na dvije godine. Ivanu je pripalo četvrto mjesto, no razloga za nezadovoljstvo nema.

“Nakon e-maila da imam čast predstavljati Hrvatsku na AGCC, bilo je vrlo malo vremena se pripremiti kvalitetnije s obzirom da smo na vrhuncu sezone. Imao sam osjećaj da mogu doći i do prva tri mjesta, no shaker mi je zapeo i nisam ga mogao otvoriti. Izgubio sam 40 sekundi i to me je koštalo dva mjesta ispred, no ja sam zadovoljan jer svako novo iskustvo je dobro“, pojasnio je svoju priču u Budimpešti koja, dodaje, predstavlja veliki uspjeh za nastavak karijere.

Upitali smo Ivana i koje on koktele najviše voli raditi, ali i piti. Ukoliko se nađe u nekom ekskluzivnom baru, voli napraviti Old Fashion priču i preporučiti dobar rum ili whiskey uz suho voće ili tamnu čokoladu, no ako je u pitanju nekakav beach bar, preferira tropsko jaču kombinaciju kombiniranu s voćem. To je ujedno i njegov osobni odabir, a, kako kaže, gostima voli ponuditi ono što je i sam provjerio.