19 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

U najavi novi projekti

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije u 2017. godini, Županja je, uz Osijek, Viroviticu i Pleternicu, jedini slavonski grad koji je uvršten u TOP deset gradova u Hrvatskoj. Po stanovniku je lani dobila 224 kune i druga je na ljestvici uspješnosti, a među prvih deset je i prema udjelu ukupne pomoći EU-a u svim gradovima. Ovi podatci govore da je Županja imala kvalitetne i na vrijeme pripremljene projekte koji su prošli na natječaju i za čiju su provedbu odobrena europska sredstva.

U pripremi i provedbi EU i nacionalnih projekata te privlačenju investitora i unapređenju investicijske klime veliku ulogu ima i lokalna Agencija za razvoj ”Vjeverica”.Usluge Agencije za razvoj sve su traženije, a rezultati rada mladih i stručnih zaposlenika, koji znaju kako u županjsku Posavinu privući europska sredstva, itekako su vidljivi. U 2017. godini ukupno je ugovoreno 25.431.286,05 kuna projekata, od čega 12.148.849,49 kuna na području grada Županje, 10.293.279,96 kuna na području Općine Drenovci i 2.989.156,60 kuna na području Općine Bošnjaci.

U nadolazećim godinama očekuje se još veći uspjeh jer brojni su projekti prijavljeni, a novi u pripremi. Od prijavljenih projekata važno je spomenuti SMART PANNONIA, koji je Županja zajedno s Agencijom Vjeverica i drugim projektnim partnerima prijavio na nedavno zatvoreni Interreg prekogranični natječaj, a koji bi provodio izravne aktivnosti na unapređenju konkurentnosti i uvjeta poslovanja na području Županje.

U najavi su i brojni projekti iz programa ruralnog razvoja za koje se očekuje potpisivanje ugovora u rujnu. Radi se o ulaganjima u privatnom sektoru, odnosno o ulaganjima u povećanje konkurentnosti poljoprivrednika. Riječ je o nekoliko desetaka milijuna kuna bespovratnih sredstava što će izravno ući u gospodarstvo županjske Posavine, uključujući i Županju. Treba napomenuti da je upravo područje na kojemu djeluje Agencija Vjeverica i dosad bilo najuspješnije u povlačenju sredstva iz Programa ruralnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u Agenciji očekuju da će se taj trend nastaviti i u 2018. godini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno