Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, u srijedu je nakon četiri sata pregovora završio neuspješno. Drugim riječima, propao je i drugi krug mirenja Vlade i školskih sindikata kad je riječ o povećanju koeficijenta složenosti poslova, pa je danas počeo štrajk u svim školama Republike Hrvatske.

Vlada je u srijedu odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja i to je značilo samo jedno – štrajk u svim osnovnim i srednjim školama. Školskim sindikatima je ponuđeno povećanje od 2 posto od 1. listopada te još 2 posto od 1. lipnja 2020. godine, no oni su to odbili. Smatraju kako je to je za njih neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je završilo neuspješno.

“Možemo reći da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno“, najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Ministar rada Josip Aladrović, koji je bio pregovarač s Vladine strane, rekao je da štrajk sam po sebi nije ugodan Vladi RH, ali da se mora voditi računa o fiskalnim i financijskim mogućnostima koje se moraju poštivati.

Mnogi se pitaju kakav je to cirkularni štrajk i što će biti s nastavom ako dogovora uskoro ne bude? Pejo Nedić, povjerenik Područnog odbora sindikata Vukovarsko-srijemske županije, pojasnio nam je o kakvom se točno štrajku radi, ali i naglasio kako će se sutra nastava odvijati po redovnom planu.

“Jedan ciklus cirkularnog štrajka traje 10 dana. Prvog dana štrajka u cijeloj Hrvatskoj obrazovni sustav neće funkcionirati. Nakon toga će svaki dan druga županija biti u štrajku. Svaki dan se izvještava kada će koja županija biti u kompletnom štrajku. Kada završi jedan ciklus, može se pokrenuti novi, ako se u međuvremenu ne dođe do cilja. Učenici neće imati veliki gubitak i neće imati potrebe za nadoknađivanjem nastave. 10 dana štrajka, a učenici neće imati 2 dana nastavu“, pojasnio je Nedić i dodao da se gotovo 100 posto učitelja, nastavnika i profesora odazvalo štrajku u našoj županiji, a ako stanje ostane jednako, svi oni štrajkat će i 17. listopada, dan kada je naša županija ponovno došla na red.

Sindikalisti poručuju kako su zadovoljni početkom štrajka i odazivom, a on će potrajati sve do ispunjenja zahtjeva. Roditelji ne moraju brinuti što će biti s njihovim školarcima i nastavom jer su škole dužne organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebice onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te onima uključenima u produženi boravak. U razgovoru s ravnateljima, profesorima i nastavnicima vinkovačkih osnovnih i srednjih škola saznali smo kako su štrajk, osim zaposlenih, dobro prihvatili i učenici koji su, u znak podrške, većinom ostali u svojim kućama.

“U našoj školi gotovo su svi u štrajku, nekoliko učitelja ne štrajka i oni su dežurni učitelji za prihvat učenika koji dođu u školu. U prvu smjenu je došlo desetak učenika, najviše u posebne odjele, a nekoliko djece je u redovnim odjelima. Oni su zbrinuti i s učiteljicom provode određene aktivnosti“, rekao je ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša Dario Dragun.

Slična situacija je i u Osnovnoj školi Bartola Kašića te je i kod njih, kako je pojasnila ravnateljica Adrijana Cvrković-Lasić, većina nastavnika i učitelja u štrajku.

“Sve je na tome da se i dalje rade aktivnosti koje su važne, ako je tko i došao neće biti nezbrinut. Imamo sasvim normalno i legitimno pravo štrajkati, a položaj je takav da ja ne mogu ništa protiv toga“, dodala je.

I u srednjim školama prizor je isti, gotovo svi profesori su u štrajku i tek nekolicina učenika došla je provjeriti hoće li nastave ipak biti. No, brzo su se vratili kući.

“Kolektiv se izjasnio kako podržava štrajk, a nisam siguran hoće li doći do nekog dogovora jer smo mi ravnatelji dosta izolirani iz svih pregovora. Radimo sve prema naputcima Ministarstva, kod nas u školi svi su u štrajku i ja kao ravnatelj moram reći kako razumijem problematiku i smatram da su zahtjevi apsolutno korektni“, istaknuo je Marinko Džakula, ravnatelj Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci. Ravnatelj Gimnazije Stipe Tomić potvrdio je istu situaciju i u svojoj školi te rekao kako vjeruje da će dogovor brzo biti postignut.

Razgovarali smo i s nekoliko profesora i nastavnika, a svi se slažu kako je do ovoga trebalo doći i ranije.

“Sindikati imaju pravo pozvati na štrajk i provesti ga sa svrhom promicanja i zaštite gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova ili zbog plaće. Stoga, podržavam štrajk u potpunosti jer Ministarstvo ne želi ispuniti naše zahtjeve. Do dogovora ne vjerujem da će uskoro doci jer Ministarstvo se oglušuje na zahtjeve. Kada bi se kupio jedan vojni avion manje ili smanjile povlaštene mirovine, vjerujem da bi se našlo i tih 2 posto na 4 obećana za obrazovanje“, rekao je Danijel Jaman, profesor Ekonomske i trgovačke škole.

Brojni profesori smatraju da se nezadovoljstvo među kolektivom itekako osjeti i da to svakako može loše utjecati na cijeli sustav obrazovanja.

“Vlada očito nezadovoljstvo među nastavnicima, ne samo zbog potplaćenosti već i zbog podcjenjivanja same profesije od velikog dijela društva i javnosti. Mislim da su nastavnici temelj društva i jedna od najvažnijih karika u razvoju i održanju moderne države temeljene na demokratskim vrijednostima“, napomenuo je profesor Gimnazije Ivan Švaganović.

Kako su Branimir Mihalinec i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, najavili da će štrajk trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, na potezu je sada Vlada, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podsjetila je na akcijski plan za povećanje plaća koji bi zahvatio 68 tisuća zaposlenika: svih učitelja, ravnatelja, suradnika u obrazovanju. Za to se predviđa proračunsko ulaganje od 354 milijuna kuna. U prosjeku bi plaća svakom zaposleniku u osnovnoj i srednjoj školi mogla rasti i do 600 kuna.