20 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

U novim prostorima Knjižnica će ispuniti svoju misiju i viziju

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

I kada sve stoji, radovi na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci ne jenjavaju. Naš grad bi do kraja 2023. godine trebao dobiti veliku, modernu, funkcionalnu Knjižnicu posebnu po vizualnom identitetu, a aktivnosti na gradilištu dokaz su kako se punom parom radi na tome da se taj plan i ostvari.

Izgradnja nove zgrade Knjižnice započela je u veljači ove godine, a radovi na ovom objektu vrijednom 47,6 milijuna kuna, unatoč neizvjesnoj godini, u punom su jeku. Za to se brinu vinkovačke tvrtke Watmont i Suhomont i kako nam je pojasnio predstavnik izvoditelja radova Igor Jozanović, sve ide prema zacrtanom planu. Loše vremenske prilike u studenom ostavile su sitne posljedice, no uspjelo se danas započeti s novom fazom radova, a to je betonaža stropnih ploča.

„Počeli smo s betonažom stropne ploče prizemlja, a poslije toga ostale su još dvije etaže. Planirali smo do kraja godine staviti zadnju ploču krovišta, ali nećemo uspjeti zbog vremenskih uvjeta, pa će ova faza biti završena do kraja prvog mjeseca 2021. Poslije toga krećemo prema fasadi i unutarnjim radovima koji obuhvaćaju struju, grijanje, tehnologiju i ostalo“, pojasnio je Jozanović dodavši kako su, unatoč lošem vremenu, zadovoljni dinamikom izvođenja radova. Faza radova na betonaži stropnih ploča košta oko 10 milijuna kuna.

Površina objekta je 4.482,17 m2, ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U prizemlju su ulazni hol s garderobom, info pultom i dijelom za sjedenje, spremište mobilijara, dizalo i otvoreno stubište, požarno stubište, teretno dizalo, caffebar s toaletima i planiranom budućom terasom. Na prvom katu nalazi se hodnik, toaleti, uključujući toalet za invalide, ostava, kutak za roditelje, prostorije za predškolsku djecu, teen, slijepe i slabovidne, djecu i roditelje, periodika i posudba (odrasli) te uredi. Na drugom katu smještene su prostorije za administraciju, studijski rad, stručnu literaturu, elektronička radionica, prostor za radionice i programe, „Cibalitana“, „Vanja Radauš“ te prostorija za informatičara i server, kao i toaleti za posjetitelje. U podrumu se nalazi arhiva.

„Jako smo zadovoljni dosadašnjim procesom izvođenja radova, posebno jer je cijela godina poprilično loša. Radovi teku neometano i plan nam je do početka 2023. godine završiti sve radove i napokon otvoriti knjižnicu“, istaknula je na gradilištu Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Radove je danas obišla i ravnateljica Knjižnice Vedrana Lugić. Rekla je kako će Knjižnica biti novo okupljalište svih generacija, kako samih korisnika, tako i ostalih građana grada Vinkovaca.

„Korak smo bliže cilju. 2020. je po svemu čudna i unatoč pandemiji sve nekako stagnira i stoji, jedino se naša knjižnica diže, kao iz inata. Novim prostorima će biti ispunjena vizija i misija knjižnice i ona će zaista moći ispuniti sva očekivanja“, izjavila je Lugić, dodavši kako Knjižnica trenutno broji 6.500 korisnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno