16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

U novoj školskoj godini nacionalni ispiti za petaše i osmaše te probne mature

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Uz tehničke izmjene kojima se u trećoj pandemijskoj školskoj godini nastava vraća u svoj uobičajeni oblik, od ove školske godine učenike očekuju i neki noviteti, piše danas Večernji list.

Kako se navodi, uvode se probni ispiti državne mature iz svih predmeta koje učenici mogu prijaviti, a koje svi nastavnici mogu koristiti. Svaki nastavnik moći će samostalno donijeti odluku o tome hoće li određeni probni ispit državne mature primijeniti u cijelosti ili će ga provoditi u više navrata ovisno o opsegu nastavnih sadržaja i ishodima koji su usvojeni u nastavi.

Probnim ispitima želi se maturantima olakšati prilagodbu jer ova generacija maturu piše prema novim ispitnim katalozima koji su već pripremljeni tako da su usklađeni s predmetnim kurikulumima jer na ovu državnu maturu izlaze učenici koji su bili u eksperimentalnome programu “Škole za život“, kao i oni koji su se u kurikulumski pristup uključili godinu dana kasnije, piše Večernji.

Ti se probni ispiti državne mature, navodi se, neće ocjenjivati na način da njihov rezultat utječe na zaključnu ocjenu učenika niti se upisuju u imenik.Također, učenike koji sada kreću u peti razred u listopadu će dočekati nacionalni ispiti, a učenici koji će u osmi razred nacionalnim ispitima će pristupiti u svibnju.

Kako tek počinje primjena nacionalnih ispita u našem školskom sustavu, navodi se, njima neće pristupiti svi peti i osmi razredi, već učenici tih razreda u ukupno izabranih osamdesetak škola.

Tako će ovogodišnji učenici petih razreda na nacionalnim ispitima provjeravati znanje iz hrvatskog jezika, matematike, prirode i društva koje su morali usvojiti u četvrtom razredu osnovne škole, dok će osmaši nacionalne ispite pisati iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike koji će obuhvaćati cjelokupno gradivo naučeno u osnovnoj školi.

Kad postanu konstanta obrazovnog sustava, nacionalni ispiti bit će najbolje mjerilo znanja učenika, ali i dobar pokazatelj kvalitete određene škole i nastavnika. Naime, po rezultatima će se točno znati kakvo je predznanje učenika koji je krenuo u peti razred, kao i koliko je do kraja osnovne škole napredovao, piše Večernji list.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno