25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

U Nuštru se predstavili snaše, baće i parovi “40 plus”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr


U Domu kulture u Nuštru sinoć je po drugi put održana tradicijska manifestacija “40 plus”, revija šokačkih narodnih nošnji za osobe druge i treće životne dobi 40 plus u organizaciji Hrvatskog seljačkog kulturno prosvjetnog društva “Seljačka sloga” iz Nuštra.

Među redom odličnim sudionicama i sudionicima najbolje predstavljenima u kategoriji snaša proglašene su : 1. Kata Kadić, Gundinci, 2. Staža Garvanović, Semeljci, 3. Željka Tokić, Vrpolje. Pohvaljene su: Marjana Petrak, Oriovac, Silvana Kramarić, Habjanovci, Silvija Trbara, Đakovo, Vesna Šuvić – Šabanova, Otok. U kategoriji baća poredak je sljedeći: 1. Mato Gradištanac, Koritna, 2. Marko Bošković, Semeljci, 3. Tomica Ergotić, Velika Kopanica. Među parovima u prva tri izabrani su: 1. Nevenka Kuna i Eva Janeš, Slavonski Brod, 2. Sunčica Kaurić i Vlado Lakušić, Slavonski Brod, 3. Jasna Mišković i Željko Babić, Županja.


Uz snaše i baće, inače, parovi su nova kategorija koja je uvedena u ovo natjecanje, a mogli su to biti muško-ženski par, ali i dvije snaše ili dvojica baća. Natjecatelje je ocjenjivalo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci, Marija Gačić, mag. ethnol., Muzej Đakovštine, Bojana Poljaković Popović, mag. ethnol., Posudionica i radionica narodnih nošnji u Zagrebu i Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno u Zagrebu.

Sve sudionike i goste uvodno je pozdravio predsjednik HSKPD “Seljačka sloga” Nuštar. O organizaciji jedne tradicijske manifestacije u Nuštru, kazao je, razmišljalo se dulje vrijeme, a onda je odabir pao na manifestaciju za osobe koje su prešle 40 godina života. Tako se manifestacija i zove “40 plus” jer je to revija šokačkih narodnih nošnji za osobe druge i treće životne dobi, koje vole i promiču tradiciju, a u toj dobi više nemaju priliku sudjelovati na manifestacijama ovoga tipa. Slična manifestacija, naime, postoji samo još jedna i to na drugom kraju Slavonije, u Novoj Gradiški.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno