U opticaj su od utorka puštene nove novčanice od 100 i 200 eura, posljednja dva apoena iz serije Europa, čije je krivotvorenje dodatno otežano hologramom sa satelitima i unaprijeđenom smaragdnom brojkom, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Novčanice, koje sadržavaju nova i inovativna zaštitna obilježja, mogu se jednostavno provjeriti metodom “osjeti, pogledaj i nakreći”, navode iz HNB-a.

Na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli € koji kruže oko brojke kada se novčanica nakreće i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli.

Na srebrnastoj traci vidi se i Europin portret, arhitektonski motiv i velik simbol €. Na novim je novčanicama od 100 i 200 eura i unaprijeđena smaragdna brojka. Smaragdna brojka je i na svim drugim novčanicama iz serije Europa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli €, napominju iz HNB-a.

Širina novčanica od 100 i 200 eura jednaka je onoj novčanice od 50 eura, što pojednostavnjuje rukovanje tim novčanicama i njihovu strojnu obradu. Osim toga, primjerenije su dimenzijama lisnica i dugotrajnije jer će se manje trošiti.

Od novčanice od 100 eura češće se upotrebljavaju samo novčanice od 50 i 20 eura. Potražnja za novčanicama od 100 i 200 eura raste godišnjom stopom od 7,6 posto odnosno 8,6 posto, ističu iz HNB-a.

Novčanice od 100 i 200 eura iz prve serije su, kao i drugi apoeni, i dalje zakonsko sredstvo plaćanja, odnosno i dalje će biti u opticaju istodobno s novim novčanicama te će se postupno povlačiti iz opticaja, zaključuje se u objavi.