25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

U OŠ Vladimira Nazora pije se sok od bazge iz školskog dvorišta

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Mali istraživači Osnovne škole Vladimira Nazora Vinkovci pod vodstvom učiteljice Dunje Golek ove su godine u berbu zdrave bazge izašli do školskog dvorišta.

“Veliko stablo bazge je procvjetalo u svibnju u školskom dvorištu. Listajući bakinu kuharicu i istražujući stare recepte pronašli su recept za sok od bazge, zasukali rukave, ubrali  cvjetove bazge u pletene košarice. Oprali su ih, stavili vodu u lonac , komadiće limuna i limunske kiseline. Sljedeći dan sok su procijedili i dodali šećer. Svatko je malo promiješao sok i šećer se brzo otopio. Sok su lijevali u čiste boce. Već taj dan su se okrijepili sokom. Bio je poseban, mirisan, ukusan, sladak. Možda jer su ga sami napravili”, kaže učiteljica Golek koja je kroz projekt Malih istraživača animirala učenike na zajedničku aktivnost koja ih je oduševila kroz sve faze procesa, a na koncu su sami napravili jedan od najzdravijih domaćih sokova od plodova ubranih u vlastitom školskom dvorištu.

Sok stoji u razrednom ormaru i redovito ga učenici samostalno razrjeđuju u svojim bočicama i piju te rado dijele domaću okrijepu iz vlastite radinosti s prijateljima iz škole, dodaje učiteljica Dunja.

Inače, kaže kako Osnovna škola Vladimira Nazora u Vinkovcima ima jedno od najljepših školskih dvorišta.

“Prve u proljeće procvjetaju ružičaste magnolije. Na samom ulazu u školsko dvorište stoje visoki i vitki jablanovi. Društvo im prave brojne kraljice cvijeća, mirisne ruže. Lagani vjetrić nosi miris ružmarina i kadulje iz širokog kamenjara. U školskom parku ponosno rastu i listaju slavonski hrastovi, širokolisni javori, čupave breze, uvijek zelene jele, smreke, borovi”, nabraja učiteljica koja je svoje cekane ove godine ispratila u 5. razred. No, kako to biva, ali to nije sve jer okružje škole nudi bezbroj ideja.

Foto: OŠ V.NAZORA

“Učenici 4. c razreda dolaskom lijepih i sunčanih dana rado su kampirali u svom dvorištu. Pod ruku stave sjedalice i hladovinu traže ispod starog oraha. Tu se čitaju priče, glumi, pjeva, pleše, šapuću se tajne…U jesen im orah obilato daje plodove. Slade se njima za vrijeme velikog odmora, ukusni su i kolači od plodova njihova stabla, njihovog oraha”, dodaje učiteljica koja će s Malim istraživačima na jesen zasigurno u nove izazove, jer kako pjesma kaže Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno