11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

U Otoku svečano otvoren 26. festival glumca

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Sinoć je u Domu kulture u Otoku svečano otvoren 26. festival glumca. Okupljenim uzvanicima obratili su se izaslanica ministrice kulture Iva Hraste-Sočo, izaslanica vukovarsko-srijemskog župana Marija Budimir, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, domaćin Festivala Žarko Potočnjak, predsjednik Festivalskoga odbora Joško Ševo te predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika Perica Martinović. Festival su otvorile Marija Budimir i Perica Martinović, a potom je odigrana i prva predstava u Otoku, “Samo preko njega mrtvog” u izvedbi Renea Bitorajca i Jana Kerekeša.

Na 26. festivalu glumca na pozornicama u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku bit će odigrane izvedbe sedamnaest predstava iz Dubrovnika, Koprivnice, Mostara, Osijeka, Šibenika, Velike Gorice, Vinkovaca, Zadra i Zagreba u odabiru izbornice Mirele Brekalo-Popović. O najboljima odlučivat će ocjenjivački sud koji čine: Ankica Dobrić, glumica Gradskoga dramskoga kazališta „Gavella“ iz Zagreba, Trpimir Jurkić, glumac Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu i Branimir Vidić-Flika, glumac Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Prvi put Festivalsko će vijeće dodijeliti Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca te Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Ove je godine dodijeljena i trijenala Nagrada za najbolji kazališni plakat. Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, razmotrivši 29 prijavljenih plakata, jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelili su Antoniju Doliću za plakat predstave “Ljudski glas” Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet. Također, posebno su pohvalili plakat predstave za djecu, plakat Vladimira Andrića za “Pepeljugu” Gradskoga kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci. Plakati su za trajanja Festivala izloženi u predvorju svih kazališnih dvorana u Otoku, Iloku, Vukovaru, Vinkovcima i Županji.

Uobičajeno Festival prati bogat popratni program. Uz tradicionalne manifestacije Dan domaćina, Glumačko sijelo i Susret akademija, Festival će ugostiti predstavu Zijaha Sokolovića “Lijevo desno glumac”, glumačku večer Enesa Kiševića i predstavljanje knjige Mire Perić. U znak sjećanja na na Ivu Gregurevića bit održano i okupljanje njemu u čast u Donjoj Mahali.

Festival glumca posvećen je glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu. Jedinstven je upravo po tome što na njemu glumci biraju predstave, glumci su članovi ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala. Festival glumca slavlje je glumačke umjetnosti i glumačkog postojanja.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, a utemeljili su ga 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika  i Vukovarsko-srijemska županija. Festival glumca održava se uz potporu Vukovarsko–srijemske županije, Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, HUZIP-ova Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti te sponzora.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno