Danas završava Europski tjedan regija i gradova u Bruxellesu tijekom kojega su se u Zajedničkom uredu u Bruxellesu okupila izaslanstva svih 5 slavonskih županija okupljenih u okviru Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Šesteročlano izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvodi zamjenik župana Damir Barna, a dio izaslanstva su i predstavnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, odnosno ravnatelj Ilija Cota, Voditeljica odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vedrana Džoić, Viša voditeljica projekta Marija Božić, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar te viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak. Nakon svečanog otvaranja Europskog tjedna regija i gradova u popodnevnim satima, predstavnici svih 5 slavonskih županija održali su zajednički sastanak sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu te su iznijeli svoja očekivanja kako od Zajedničkog ureda, tako i od njih kao zastupnika u cilju ostvarivanja zajedničkih strateških ciljeva.

Zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler, Ruža Tomašić, Željana Zovko, Valter Flego i Predrag Matić dali su punu potporu inicijativi 5 slavonskih županija da se udruže oko ideje otvaranja Zajedničkog ureda u Bruxellesu.

Također su ponudili svoju podršku u provedbi zajedničkih strateških projekata slavonskih županija te u okviru Odbora unutar kojih djeluju.

U idućoj financijskoj perspektivi najavljuju se nepovoljniji uvjeti sufinanciranja koji idu na štetu jedinica lokalne uprave i samouprave, te je zatraženo od naših zastupnika da ulože dodatni napor da se stopa sufinanciranja za njih ne udvostruči, sa 15 na 30% jer bi u tom slučaju mnogi projekti bili dovedeni u pitanje.

Drugog dana EU tjedna regija i gradova u Zajedničkom uredu predstavnicima svih 5 slavonskih županija predstavljena je Zračna luka Osijek te plan razvoja iste, a u cilju razvoja gospodarstva s naglaskom na razvoj turizma. Vukovarsko-srijemska županija iskazala je potporu smjeru razvoja ovog projekta, te je zainteresirana za projekt revitalizacije i razvoja te zračne luke kao strateškog projekta svih 5 slavonskih županija. Europski tjedan regija i gradova je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu, tijekom koje službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice mogu razmjenjivati dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. To je također ugledna platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi imaju važnu ulogu u oblikovanju politika EU.

Europski tjedan regija i gradova najveća je europska javna manifestacija te vrste. Početkom listopada oko 6000 sudionika i 600 govornika iz cijele Europe i šire, tradicionalno se okuplja u Bruxellesu na programu koji sadrži oko 100 radnih sastanaka, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju, a čija je tema razvoja regija i gradova. Program se svake godine prilagođava specifičnim pitanjima koja su na dnevnom redu EU-a.