Foto: Zavičajni muzej Županja

U ponedjeljak će gradski vijećnici Županje razmotriti zamolbu ravnateljice Zavičajnog muzeja “Stjepana Grubera” Janje Juzbašić za dobivanje suglasnosti za potpisivanje Ugovora s ArkkiDaM-om d.o.o. za projektiranje i inženjering Osijek za izradu Idejnog projekta za proširenje muzeja sa zbirkom “Prva nogometna lopta i početak igranja tenisa u Hrvatskoj”, Galerije Grada Županje i ostalih muzejskih prostora. Županja je kolijevka nogometa i tenisa u Hrvatskoj, na što su građani vrlo ponosni, i cilj je tu činjenicu na najbolji način prezentirati, i u Županju dovesti što više posjetitelja.

“U idejnom projektu vodit će se briga da objekt bar jednim vanjskim gabaritom podsjeća na nogometnu loptu ili reket, ali da ipak ima pravokutni oblik zbog oblika čestice i blizine rijeke Save, i da raspolaže s dovoljno prostora u unutrašnjem dijelu kako bi zadovoljio muzejske potrebe”, stoji u obrazloženju zamolbe.

Kako piše Glas Slavonije, zgrada bi obvezno trebala imati i izlaz na obalu, odnosno savsku šetnicu, a plan je povezati novi objekt s upravnom zgradom i muzejskim zgradama Čardaka i Agencije. Za novu će zgradu biti uređen pristup iz Savske ulice, a bit će ugrađeno i dizalo za potrebe osoba s poteškoćama u kretanju. U prizemlju bi se nalazili depoi muzeja, prostorija za pomoćno osoblje, sanitarije i dizalo. Na prvom katu zgrade veći dio prostora namijenjen je stalnom postavu o prvoj nogometnoj lopti i igranju tenisa, stalni postav galerijske zbirke i izložbeni prostor za povremene izložbe s multimedijalnom opremom za radionice, predavanja i slično. Među zbirkama muzeja zanimljive su teme o znamenitim ljudima grada, udrugama, tvornici šećera i drugim gospodarskim subjektima koji su ostavili dubok trag na kulturni i gospodarski život u novijoj povijesti toga kraja.

Namjera je na prvom katu također urediti suvenirnicu, ured za kustose, informatičku sobu i manji ugostiteljski objekt koji će imati izlaz na terasu, odnosno na drveni plato. U potkrovlju je predviđen multimedijalni prostor s nekoliko ureda za udruge koji bi mogli imati i zasebne ulaze, a time bi se ujedno riješio i dugogodišnji problem brojnih gradskih udruga koje nemaju uvjete za rad.

Na taj bi se način predviđena isplativost ovoga objekta povećala, jer Gradu bi se smanjili troškovi plaćanja najma i režijskih izdataka u iznajmljenim prostorima udruga.