Kontaktirajte nas

Aktualno

U povodu Dana grada otvorena prva dionica istočne obilaznice Vinkovaca

Objavljeno

-

U Vinkovcima je danas počeo središnji program u povodu Dan grada, koji se slavi 20. srpnja a blagdan sv. Ilije, zaštitnika grada. Tim povodom danas je održana i svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su uz vijećnike i djelatnike Gradske uprave nazočili i brojni gosti među kojima i izaslanik predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora Božo Galić i izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Nikola Mažar. Domaćini svečane sjednice bili su potpredsjednik Gradskog vijeća Tomislav Miličević i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Bosančić ovom se prilikom osvrnuo na rad aktualne gradske vlasti istaknuvši kako su u protekle dvije godine pokrenuti pozitivni trendovi i postignuti veliki pomaci koji su rezultat napornog rada na projektima s ciljem podizanja kvalitete života u gradu.

U dijelu infrastrukture izdvojio je istočnu obilaznicu Vinkovaca vrijednu 120 milijuna kuna, projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci–Vukovar, izgradnju novih pješačkih staza i cesta ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, novih 320 parkirnih mjesta u gradu, izgradnju nove javne rasvjete u vrijednosti 1,2 milijuna kuna i postavljanje novih 1269 ekološki prihvatljivih LED svjetiljki u 135 ulica u gradu u vrijednosti 1,3 milijuna kuna, te započete radove u sklopu projekta aglomeracije vrijednog 384 milijuna kuna. U dijelu gopodarske infrastrukture, kazao je gradonačelnik Bosančić, pred samim završetkom je Poduzetnički inkubator vrijedna 21 milijun kuna, budući rasadnik razvoja vinkovačkog gospodarstva.

U gradu se provode i projekti energetskih obnova zgrada. Vrtići Stribor, Budućnost i Pčelica već su prošli obnovu, kao i unutarnje uređenje za što se pobrinuo Grad, a u tijeku su procesi javne nabave radova energetskih obnova za osnovne škole Antuna Gustava Matoša i Vladimira Nazora te zgrada „Hrvatskog sokola“, Arhiva, Arheološkog odsjeka Gradskog muzeja Vinkovci ukupne vrijednosti gotovo 6 milijuna kuna. Cjelovito je obnovljen središnji gradski park komunalnim radovima i opremanjem ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna, a pri tom obnovljen je i spomenik Svetog Trojstva te postavljen spomenik banu Josipu Šokčeviću. Gotovo 1,3 milijuna kuna uloženo je u uređenje i opremanje šest modernih dječjih igrališta.

Grad Vinkovci, istaknuo je između ostaloga Bosančić, provodi različite projekte usmjerene na poboljšanje položaja svojih sugrađana kao što su program Zaželi kroz koji 50 žena brine o 300 starijih i nemoćnih osoba, program javnih radova, projekt Pomoćnici u nastavi te projekt Vrijeme užine. Grad je u vlastitom proračunu kroz posljednje dvije godine isplatio naknade u vrijednosti oko 8,5 milijuna kuna za novorođenčad, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente te božićnice za umirovljenike.

“Dakle radilo se puno na projektu “vinkovačka obitelj” kao i u svim ostalim sferama života grada, a kada govorimo o gospodarstvu i kada usporedimo rezultate danas i one od prije dvije godine, možemo se pohvaliti s 904 novozaposlene osobe, 1.017 kuna većom bruto plaćom i 94 otvorena nova gopodarska subjekta. Grad zajedno s Agencijom VIA u ovom trenutku imaju 40-ak projekata u provedbi, a kada se tome pribroje i projekti udruga, ustanova i poduzetnika u protekle dvije godine na području grada Vinkovaca ugovoreno je projekata u vrijednosti gotovo 1,1 milijardu kuna”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je svojim sugrađanima u prigodi Dana grada poručio:

“Dajte nam potporu i dalje, korigirajte nas u svemu onome što radimo, ali uvijek znajte da radimo samo ono što znamo najbolje, radimo za naš grad, radimo projekte koji će doprinijeti boljoj kvaliteti života u Vinkovcima i radimo u najboljoj namjeri. Svima čestitam Dan grada i da na sve nas zazoveno blagoslov sv. Ilije te da do sljedećega Dana grada budemo još uspješniji i još bolji”.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručene su i nagrade Grada Vinkovaca za 2019. godinu. Zlatnu plaketu “Grb grada Vinkovaca” dobili su: prof.dr.sc. Drago Žagar, za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Vlasta Vučevac, dr.med., spec gerontolog, za izniman doprinos u području zdravstva, Marija Švagelj, dr.med., spec. opće kirurgije za izniman doprinos u području zdravstva, Ivan Schweizer, za izniman doprinos u području humanitarnog djelovanja i dragovoljnog darivanja krvi, Branko Grebenc – Luis za izuzetan doprinos u prevenciji i unaprjeđenju prometne kulture, Grad Export Vinkovci, za izuzetna ostavrenja na području gopsodarske djelatnosti, HNK Cibalia Vinkovci, za značajan, doprinos u športu, povodom 100 godina neprekidnog postojanja i Vinkoprom Vinkovci, za ostvarenje poslovnih rezultata u kontinuitetu u gospodarstvu.

Prije sjednice Vijeća položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomen križa hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju, a gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima i gostima proslave Dana grada posjetio je istočnu obilaznicu grada na kojoj je završena izgradnja kružnog toka u Mirkovcima te je u promet pušten spoj s tzv. crvenim mostom.

“Istočna obilaznica grada Vinkovaca pred samim je završetkom, a mi imamo priliku u ovom trenutku pustiti jednu dionicu u privremeni rad kako bi rasteretila malo sam grad, ali isto tako i kako bi mogli pripremati jedan drugi projekt, a to je Ulica Ruđera Boškovića. To je danas glavna prometnica Vinkovaca, ali jednostavno nije bilo moguće tome projektu pristupiti bez same obilaznice. Drago mi je da ćemo danas po prvi put moći proći automobilom ovom dionicom, koja će omogućiti i razvoj gospodarstva u ovom dijelu grada”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić zahvalivši Hrvatskim cestama na vrlo dobroj suradnji na svim projektima u gradu Vinkovcima.

Goran Martinović, rukovoditelj Poslovne jedinice Osijek Hrvatskih cesta ovom je prilikom najavio završetak radova na istočnoj obilaznici Vinkovaca, vrijednoj 116 milijuna kuna, za 12. rujna ove godine.

Aktualno

Porečani ponovno bolji od Spačve

Objavljeno

-

Napisao/la

    72 pregleda
FOTO: Arhiva

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su Narančasti u drugom međusobnom susretu ubilježili i drugi poraz.

Prvo poluvrijeme bilo je neizvjesno, igralo se gol za gol, tek na momente su se jedni i drugi znali odvojiti na dva pogotka razlike. Najveću razliku u prvom dijelu imali su gosti kada su u posljednjoj minuti imali čak četiri zgoditka prednosti. Na odmor se otišlo s rezultatom 15:18 u korist Porečana.

Drugo poluvrijeme se nastavilo u istom ritmu, gol za gol. Domaći su uspjeli uhvatiti priključak i izjednačiti na 20:20 u 35. minuti ogleda.

No, to je bilo sve od Spačve koja je cijelo vrijeme hvatala zaostatak koji na kraju nije uspjela dohvatiti. Istrijani se u 57. minuti ponovno odvajaju na +2 što je presudilo utakmicu u njihovu stranu.

Najraspoloženiji kod Vinkovčana bio je Marin Božičević s 9/9, a odmah iza njega je Vignjević s 8 postignutih golova. Goste su predvodili Krajcar, Rađaković i Bošnjak sa 7 zgoditaka.

Spačva se nakon 12 odigranih utakmica nalazi na 7. mjestu s 8 osvojenih bodova.

Ostale su još dvije utakmice do kraja jesenske dionice u kojem Narančasti dočekuju PPD Zagreb, a zatim idu u goste Rudaru.

Nastavi čitati

Aktualno

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Objavljeno

-

Napisao/la

    102 pregleda

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a broj 13 iz 1954. godine na trećoj nam stranici otkriva bogate aktivnosti planirane za tu godinu. Osnovani 1952. godine, u startu su okupili 32 člana, a samo dvije godine kasnije, u trenutku nastajanja teksta kojeg potpisuju „Dva prijatelja”, čak njih 240.

Planinari su, navodi se u članku, bili važan dio ondašnjih društveno-političkih događanja, pa su tako „svečano ispraćeni od mnoštva građana pri nošenju Titove štafete”, a o aktivnostima koje su planirali te godine svjedoči plan brojnih izleta po bivšoj državi – od Plitvičkih jezera, preko Doboja i povijesnog Bihaća, Jankovca, Đakovštine i požeškog kraja. Najveći je bio na Zagrebačku goru i Samoborsko gorje, uz posjet dvorcu Mokrice, kažu.

Na godišnjoj skupštini, povodom koje je sadržaj i našao mjesto u tadašnjim Vinkovačkim novostima, najavili su brojne izlete među kojima nama najzanimljivije kampiranje, koje je prije gotovo sedam punih desetljeća, bilo vrlo popularno među građanima, ljubiteljima prirode.

„Najinteresantnije i najpohvalnije u planu za ovu godinu jeste nabava šatora i organizacija logorovanja – kampiranja na Plitvičkim jezerima i na moru, od svibnja do rujna te bi svakih 14 dana moglo u istima provesti odmor oko 50 drugova i drugarica, uz daleko manje financijske izdatke u odnosu na cijene za ugostiteljske usluge,” navedeno je. S ciljem smanjenja troškova svojih članova, društvo je osnovalo zajedničku putnu blagajnu. Bio je to zajednički budžet za sufinanciranje skupljih izleta, pojašnjavaju „Dva prijatelja”, autori teksta iz 1954. godine.

Prvi svibnja, primjerice, slavio se na Đerdapu do kojega su stizali brodom. „ Smatramo da je ova zamisao planinara pohvalna, jer je namjera organizirati za sve naše građane, a u suradnji sa sindikalnim organizacijama. Zatražen je poseban brod od Vukovara do Đerdapa i natrag, dok bi na brodu bila glazba, pored bifea i kuhinje. Brod bi noću bio rasvijetljen lampionima i sijalicama raznih boja, a priredio bi se i vatromet na Dunavu, a eventualno bi se prikazivali filmovi,” stoji u tekstu. Još su predviđeni izleti na Majevicu, uz posjet Tuzli i Kreki, a zatim Erdut. Putovalo se na Trebević kod Sarajeva s izletom u glavni grad BiH potom Jajce, Travnik i eventualno Banja Luku. Ljeto je bilo rezervirano za izlet na Papuk i Zvečevo, a rujan u Šumetlicu kod Nove Gradiške. Najzad, početkom listopada išlo se u Ilok i Šarengrad.

Tako su Vinkovčani djelovali u okviru Planinarskog društva još davne 1952. godine, na žalost svih dušobrižnika koji danas osporavaju postojanje jedne hvalevrijedne udruge ljubitelja prirode u ravničarskom kraju. S obzirom na ondašnje stanje gospodarstva i brojne sponzore, čini se kako je bilo sjajno organizirano te nudilo članstvu i sugrađanima zanimljiva putovanja i avanture u prirodi.

Nastavi čitati

Aktualno

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Objavljeno

-

Napisao/la

    183 pregleda
FOTO: Gradsko kazalište Joze Ivakića

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić i Josipe Oršolić.

Predstava će sutra biti izvedena dva puta, u 11 i 12 sati, a svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica, ovu razigranu i poučnu predstavu moći će pogledati ponovno 18. prosinca.

Radnja predstave vrti se oko svađe dviju sestara, mlađe Laure i starije Nore. Naime, mišljenja u vezi otkrivanja Božića nikako im se ne poklapaju. Laura je roditeljima pripremila božićno iznenađenje, a Nora joj odbija pomoći i sudjelovati u pripremi. „To je sve što ćemo vam zasad otkriti, sve koje zanima nastavak neka dođu u vinkovačko kazalište i pogledaju predstavu”, rekla je glumica Katarina Šestić dodavši kako će mališani izvući bitnu pouku iz predstave, odnosno otkrit će im se velika tajna Sjevernog pola koja će ih sigurno iznenaditi.

Predstava traje 35 minuta, namijenjena je djeci od tri godine i starijima, a oni koji čekaju zadnji tren za kupnju ulaznice, sutra na blagajni kazališta morat će izdvojiti 25 kuna.

„Ovo je prva predstava naše kazališne družine „Iglu”, a na daske koje život znače popet će se nove glumačke nade. Dođite nas podržati i razveselite svoju djecu jednom pravom božićnom predstavom”, pozvala je sve Katarina.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Događanjaprije 4 sata

Drugu adventsku svijeću upalio Jakov Šebalj

Svečano, lijepo i pobožno upaljena je večeras druga adventska svijeća. Betlehemska svijeća, pomirilica, svijeća mira. Upalio ju je maleni Jakov...

Aktualnoprije 5 sati

Porečani ponovno bolji od Spačve

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su...

Aktualnoprije 7 sati

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a...

Vijestiprije 8 sati

Početak posebnog prijateljstva: Bajkeri darivali djecu udruge udomitelja

Stereotipima unatoč, cure dečki u kožnim jaknama i na motorima uopće nisu zločesti. Dapače, većinom se iza tog izgleda kriju...

koronavirusprije 10 sati

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o covid potvrdama

Sljedeća dva tjedna, do 18. prosinca, na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljaju se potpisi za dvije referendumske inicijative...

Temaprije 11 sati

Epoksi smolu pretvara u mala umjetnička djela

Svojim malim kreacijama dokazuje kako kreativnost uistinu može biti bez granica, potrebna je samo trunka volje i truda. Ilijana Vučković...

Vijestiprije 13 sati

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19,...

Vijestiprije 15 sati

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Najčitanije