30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

U prodaji novi album Jean-Michel Jarrea koji nosi naslov Equinoxe Infinity

Više od autora

- vl promo-
Prije 40 godina, pionir elektornske glazbe Jean-Michel Jarre, objavio je “Equinoxe”, monumentalni instrumentalni konceptualni album s jednako impresivnim vizualnim dizajnom kojeg potpisuje Michel Granger. Sada se vratio s “Equinoxe Infinity”.

Iza albuma se skriva ideja o čovječanstvu koje iskorištava nove tehnologije kao što je umjetna inteligencija i koje su posljedice toga za ljudsku vrstu.

“Oduvijek su me fascinirali “The Watchers” na naslovnici albuma “Equinoxe”. Razmišljao sam što bi se moglo dogoditi tim stvorenjima u 40 godina. Također sam se pitao što bi im se moglo dogoditi u godinama koje dolaze. Tako da sam počeo razvijati ideje na omot novog albuma čak i prije snimanja. Naišao sam na Instagramu na umjetnika Filipa Hodasa i pitao ga je li zainteresiran za dizajniranje dvije verzije naslovnice na temelju moje vizije ploče.”

Tako su nastale dvije naslovnice. Jedna simbolizira bezvremensko zeleno i plavo okruženje. Druga predstavlja budućnost gdje su ljudi i strojevi nepopravljivo ocrnili zemlju.

“Equinoxe Infinity” je nastao kao soundtrack za oba scenarija, kaže Jarre.

Slavni je glazbenik primio medalju i od Stephena Hawkinga “Stephen Hawking Medal for Science Communication in 2017”. Tom mu je prigodom profesor Hawking rekao da je vjerovao kako će doći vrijeme kada ćemo biti prisiljeni preseliti na novi planet ako želimo preživjeti kao vrsta.

Na novom je materijalu Jarre pomiješao svoje prepoznatljive zvukove s novim elektronskim formatima i ritmičnim uzorcima kako bi stvorio poetičnu viziju budućnosti.

“Robots Don’t Cry” zvuče kao monumentalni elektronski ectasy, gdje novi načini editiranja zvuka susreću puls prošlosti. The Mellotron–jedan od najstarijih elektromehaničkih instrumenata – daje pjesmi futurističku nostalgiju. “The Opening” je vjerojatno najepskija tema na albumu.

“Equinoxe Infinity” je pogled u dvije moguće budućnosti – jedna bi mogla biti empatična, razvijena i uzbudljiva, a druga mračnija i distopijska.

Jean-Michel Jarre je jedan od pionira elektronske glazbe posljednjih 50 godina. Originalnost je pokazao 1970. sjajnim album “Oxygene”. Time je postavio je temelje elektronskoj glazbi kakva je danas te postao uzor mnogim glazbenicima. Prodao je više od 80 milijuna albuma.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno