U prošloj je godini, prema podacima Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske prijavilo 2.736 osoba, stotinjak manje nego u 2018., kada je to učinilo njih 2.849.

Najviše prijava, 804, podneseno je u Službi upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca u Vinkovcima. U Postaji granične policije Županja bilo ih je 536, a osam manje u Policijskoj postaji Vukovar. Područje Cvelferije, u nadležnosti Postaje granične policije Vrbanja, lani je napustilo 377 osoba, Policijska postaja Otok zaprimila je 259 prijava privremenog odlaska izvan Hrvatske, Ilok 132, a u Tovarniku ih je evidentirano 100. Stvarna je brojka zasigurno i veća jer se pretpostavlja da se brojni građani koji su otišli prethodno nisu javili policiji.

Naime, prema Zakonu o prebivalištu, građani su dužni kada privremeno odlaze izvan Hrvatske na razdoblje dulje od godinu dana u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova na određeno vrijeme, dugotrajnog liječenja i drugih razloga o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište.

Ako to nisu učinili prije odlaska u inozemstvo, obavijest mogu dostaviti i putem nadležne diplomatske misije konzularnog ureda RH u državi na čijem području borave. Smatra se da osoba boravi izvan RH duže od godinu dana i u slučaju kada ona povremeno dolazi, ali u razdoblju od godinu dana ne boravi u Hrvatskoj ukupno dulje od tri mjeseca. Privremeni odlazak izvan države može se prijaviti na razdoblje najduže od pet godina. Nakon povratka u Hrvatsku, građani o tome moraju obavijestiti policijsku upravu ili postaju. U slučaju dužeg ostajanja u inozemstvu, prijavu moraju obnavljati svake tri godine i prilagati dokumentaciju o razlozima boravljenja izvan Republike Hrvatske. Za građane koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi policija pokreće postupke odjave prebivališta po službenoj dužnosti. A takvih je slučajeva, pokazuju brojke, sve manje, piše Glas Slavonije.