Krajem 2019. na mjesto direktora tvornice u Županji talijanska grupacija SDF imenovala je novog izvršnog direktora Alessandra Maritana umjesto Riccarda Valnegrija, koji je tu dužnost obnašao više od četiri godine.

Podsjetimo, sindikat tvornice kombajna “Same Deutz Fahr Žetelice” lani se štrajkom izborio za povećanje plaća radnika, na način da je u ožujku 2019. plaća rasla za 487,50 kuna, za dodatnih 112,50 kuna bit će veća od ožujka ove godine i za 150 kuna od ožujka 2021. godine.

Dakle radi se o ukupnom povećanju od 750 kuna s odgodom, što je zapravo modifikacija sindikalnih zahtjeva o povećanju plaća za 740 kuna. Poslovna 2019. godina za ovu tvornicu bila je jedna od težih, pogotovo ako istu usporedimo s rekordnom 2018. godinom, kada je proizvedeno približno 400 kombajna, dok je lani proizvodnja prepolovljena. “Nastavlja se recesija na tržištu u dijelu prodaje poljoprivredne mehanizacije koja je počela u kolovozu 2019., i još smo krajem godine smanjili proizvodnju i s takvim tempom krenuli smo i u ovoj godini. Smanjenje ponude i potražnje poljomehanizacije jednim je dijelom prouzročeno niskim cijenama žitarica, mlijeka i mesa, a drugim smanjenim potporama za nabavu novih strojeva. U takvim je uvjetima konkurencija dosta velika i svi se bore za opstanak na tržištu i ostvarivanje zacrtanih ciljeva” objašnjava za Glas Slavonije generalni direktor SDFŽ-a Damir Kobaš.

Ova tvornica u posljednje je dvije-tri godine u proizvodnji zaposlila 60-ak novih radnika i sa stalnim radnicima trenutačno mogu pratiti sve zahtjeve prodaje.

“U ovom trenutku teško je reći kakva će biti ukupna proizvodnja ili prodaja za ovu godinu, ali sigurno očekujemo da ćemo prodati više od 250 kombajna”, poručio je Kobaš. Unatoč manjoj potražnji i prodaji kombajna, strategija tvornice je osigurati daljnju prisutnost na najvažnijim tržištima, odnosno u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Rumunjskoj. Svjesni činjenice da to mogu samo vrhunskom kvalitetom i dalje mnogo ulažu u razvoj i kvalitetu svojih proizvoda koji će udovoljiti svim zahtjevima kupaca.