23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Brojke ne lažu – vinkovački urbanizam među najučinkovitijima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U vinkovačkom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u posljednje vrijeme ruše predrasude o tromosti državnog i lokalnog samoupravnog aparata i neučinkovitosti administracije. Građani i poduzetnici puno jednostavnije dolaze do svih potrebnih dozvola, a zahvaljujući tehnologiji i transparentnosti, kroz cijeli period obrade u svakom trenutku mogu vidjeti u kojoj je fazi rješavanje njihovih predmeta.

Da im je efikasnost vrlina, u ovom gradskom odjelu pokazali su još prošle godine kada su za potrebe digitalizacije u rekordnom vremenu, čak pet mjeseci prije predviđenog roka, odradili posao skeniranja 15.323 akta odnosno preko 50.000 stranica različitih akata o gradnji. Riječ je o 10-ak vrsta akata, kao što su građevinske, uporabne, lokacijske i druge dozvole, po koje građani uskoro više neće morati odlaziti u institucije nego će do traženih dokumenata doći na puno jednostavniji način, kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih zatim brzo povući iz sustava.

U 2022. godini, što je vidljivo iz tablice ispod, bili su vrlo učinkoviti i u obradi novopristiglih zahtjeva.

Osim za građane, naglašava gradonačelnik Ivan Bosančić, ovakav radni tempo ovog gradskog upravnog odjela vrlo je važan i za gospodarstvenike, naročito one kojima posao ovisi o brzini obrade zahtjeva i izdavanja dozvola.


„Posebno su ovakvi pokazatelji važni kada je u pitanju građevinski sektor gdje dugotrajno čekanje na dozvole može usporavati gradnju i smanjiti aktivnost u građevinskoj industriji, što onda može negativno utjecati i na gospodarstvo u cjelini. Naša je zadaća osigurati da se procesi izdavanja dozvola odvijaju na efikasan i transparentan način kako bi u konačnici građani bili zadovoljni, a poduzetnici spremni za realizaciju svojih projekata. Stoga smo konstantno na raspolaganju svim investitorima za vrijeme postupka, ali i prije nego što podnesu zahtjev za izdavanje akata, a kako bi zajedno što brže i kvalitetnije odradili posao“, ističe gradonačelnik.

Za red, rad i disciplinu u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša zaslužan je pročelnik Davor Mecanović koji posebno napominje kako se svi procesi oko izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola odvijaju putem sustava eDozvola, što ubrzava postupak koji je sada u potpunosti digitaliziran.

„Sadržaj  potrebne  dokumentacije za izdavanje  dozvole  se  smanjio, komunikacija u sustavu odvija se elektroničkim putem te svaki korisnik sustava može brzo i lako priložiti dokumentaciju. Tako postižemo da imamo bržu i djelotvorniju obrada zahtjeva, a podnositelji mogu obaviti sve potrebne radnje u samom sustavu te u svakom trenutku imati uvid u kojoj je fazi njihov predmet. Ovakvim načinom rada poboljšava se i učinkovitost provedbe zakona čime se utječe i na povećanje isplativosti investiranja u gradnju, a samim time i na povećanje broja investicija te na povećanje broja zaposlenih u građevinarstvu. Neizmjerno je važno i smanjenje administrativnog opterećenja ulagača u nekretninski sektor, ali i osiguranje transparentnosti postupaka u području prostornog uređenja i gradnje“, objašnjava Mecanović.

S radom ovog odjela često se susreće velik broj građana i investitora. Stoga su, ističe Mecanović, svi prostorni planovi dostupni on-line na lako pretraživ način, kako bi strankama olakšali i ubrzali postupak ishođenja raznih dozvola i potvrda. Na internetskoj stranici Grada Vinkovaca dostupni su obrasci za pokretanje svih vrsta postupaka u ovom odjelu, a radi se o ukupno čak 28 vrsta zahtjeva i postupaka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno