2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

U Saboru izglasana potpuna zabrana petardi

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Konačnim prijedlogom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, saborski zastupnici jednoglasno su podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3, a povijesnim trenutkom ocjenjuju ju udruge prijatelja životinja nakon osmogodišnjeg zalaganja. Zabrana stupa na snagu 2. siječnja 2021.

Što se smije, a što ne smije do kraja ove godine, kada je riječ o zakonskoj regulativi, pojasnila je policijska službenica za odnose s javnošću Martina Halas. Starijima od 14 godina dozvoljena je uporaba pirotehnike iz najniže F1 kategorije. Bengalske šibice, male petarde, bombice i žabice s manjom su količinom eksplozivne tvari. Sva druga pirotehnika sadrži veće količine i stoga je zabranjena mlađima od 18 godina. Uporaba viših, F2 i F3, kategorija dozvoljena je samo punoljetnim osobama isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima na kojima se ne okuplja veći broj ljudi. Djeci mlađoj od 14 godina zabranjena je kupnja i uporaba pirotehnike, naglašava Halas.

‘Primjerice, ako osoba mlađa od 18 godina koristi pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, predviđena novčana kazna je od 5 000 do 15 000 kuna. Kaznu će platiti i roditelj odnosno skrbnik maloljetnika u visini od 1 000 do 3 000 kuna. Prodavači zatečeni u prodaji nedozvoljene pirotehnike malodobnima platit će od 10 000 do 80 000 kuna’, pojasnila je policijska službenica za odnose s javnošću PU VS.

Od Nove godine proslava blagdana bez straha i stresa

Osim što nisu bezazlena za ljude, pirotehnička sredstva, zbog visoke razine buke koju stvaraju, plaše te negativno utječu na životinje. Unazad osam godina traje svojevrsna antikampanja udruga za zaštitu životinja na nacionalnoj razini, a koja će, kako je danas izmjenama i dopunama Zakona potvrdio Sabor, počevši od 2. siječnja 2021. godine rezultirati potpunom zabranom prodaje za osobne potrebe dvaju jačih kategorija pirotehnike (F2,F3).

‘Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama’, izrazio je zadovoljstvo Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Odgovornost je na odraslima utjecati na djecu i tinejdžere te primjerom ukazati kako pirotehnička sredstva nisu igračke i koliko mogu biti opasna ako se njima nestručno rukuje.

Kada je riječ o upotrebi pirotehničkih sredstava, u proteklom blagdanskom razdoblju s konca prošle i početka ove godine na području PU Vukovarsko-srijemske, nije bilo ozljeđenih osoba. Crna statistika se smanjuje zahvaljujući preventivi koju već 27 godina za redom u okviru akcije ‘Mir i dobro’ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Želja policije je da i ovi blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju.

‘Pozivamo sve građane da ovogodišnje blagdane provedu u krugu svojih obitelji bez okupljanja i petardi. Ne poklanjajte djeci ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati. Ako se ipak odlučite ih koristiti, neka to bude uz pridržavanje uputa o uporabi jer pogreška pri rukovanju može biti kobna. Budite odgovorni, a policija će se potruditi da budete sigurni’, poručuje Martina Halas iz vukovarsko-srijemske policije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno