24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

U subotu, 13. rujna 1952. prvo izdanje Vinkovačkih novosti

Više od autora

- vl promo-

U rujnu sada već daleke 1952. godine s radom je započeo Vinkovački list.

U subotu, 13. rujna izašlo je prvo povijesno izdanje Vinkovačkih novosti, danas Vinkovačkog lista koji neprekinuto 70 godina svakog tjedna donosi pregled događanja i aktualnosti iz grada i županije.

U ovom dugom vremenskom razdoblju, kroz Vinkovački list prošlo je mnoštvo zaposlenika počevši od visokoobrazovanih uglednika onoga vremena koji su osmislili prvi broj, a svi su dali veliki doprinos u prenošenju političkih, kulturnih, sportskih i ostalih vijesti i informacija. Bilo je puno lijepih trenutaka, nažalost i onih loših, teških, ratnih, no Vinkovački list se uspio očuvati sve do današnjih dana.

Premijerno izdanje imalo je ukupno 6 stranica, standardno su bile prikazane vijesti iz svih područja života grada, uključujuči i podatke iz matičnog ureda, a na zadnjoj stranici prvog broja našle su se i reklame.

S obzirom na to kako je Hrvatska u to vrijeme bila članica bivše Jugoslavije, političke vijesti uglavnom su bile usmjerene na rad tadašnjeg komunističkog vrha. Tako je prva stranica najavila Kotarsku partijsku konferenciju (KPH) koja se održala u velikoj dvorani Doma kulture, veliko značenje posvećeno je i obilježavanju dana ratne mornarice, a aktualne teme također su bile brana na Bosutu i početak nove školske godine.

Nadalje, sukladno zakonitosti rubrika, na trećoj stranici može se primijetiti isticanje važnih političkih događaja proteklog tjedna. Uglavnom, bilo je to mjesto rezervirano za tadašnjeg predsjednika Tita, kao i nekih bitnijih informacija u radu Komunističke partije. Osim političkih vijesti, na drugoj stranici uočavamo dio posvećen kulturi, kao i prostor za tadašnju privredu, današnje gospodarske rubrike.

Iz kulture je izdvojen početak rada amaterskog kazališta te najava premijere predstave „Svi moji sinovi”, ali i vijest kako je Cerna dobila kino.

Nadalje, na četvrtoj stranici popraćena su događanja iz grada, ali i iz okolnih sela, dok se na petoj stranici može pročitati nešto i o početku sezone lova.

Posljednja stranica donosi sportsku vijest kako utakmicom vinkovačkog Dinama i osječkog Hajduka započinje natjecanje u Osječkoj podsaveznoj ligi.

Kako iščitavamo iz skromnog impresuma u podnožju stranice, izdavač je bio Kotarski odbor, tadašnji redakcijski odbor činili su prof. A. Petković, prof. D. Švagelj i D. Šuša. Odgovornim urednikom potpisan je prof. Josip Korda. Uredništvo lista stvorilo je prve novine na adresi ondašnje Lenjinove 6, današnje Zvonimirove ulice. Cijena primjerka bila je 6 dinara.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno