16 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

U subotu, 13. rujna 1952. prvo izdanje Vinkovačkih novosti

Više od autora

- vl promo-

U rujnu sada već daleke 1952. godine s radom je započeo Vinkovački list.

U subotu, 13. rujna izašlo je prvo povijesno izdanje Vinkovačkih novosti, danas Vinkovačkog lista koji neprekinuto 70 godina svakog tjedna donosi pregled događanja i aktualnosti iz grada i županije.

U ovom dugom vremenskom razdoblju, kroz Vinkovački list prošlo je mnoštvo zaposlenika počevši od visokoobrazovanih uglednika onoga vremena koji su osmislili prvi broj, a svi su dali veliki doprinos u prenošenju političkih, kulturnih, sportskih i ostalih vijesti i informacija. Bilo je puno lijepih trenutaka, nažalost i onih loših, teških, ratnih, no Vinkovački list se uspio očuvati sve do današnjih dana.

Premijerno izdanje imalo je ukupno 6 stranica, standardno su bile prikazane vijesti iz svih područja života grada, uključujuči i podatke iz matičnog ureda, a na zadnjoj stranici prvog broja našle su se i reklame.

S obzirom na to kako je Hrvatska u to vrijeme bila članica bivše Jugoslavije, političke vijesti uglavnom su bile usmjerene na rad tadašnjeg komunističkog vrha. Tako je prva stranica najavila Kotarsku partijsku konferenciju (KPH) koja se održala u velikoj dvorani Doma kulture, veliko značenje posvećeno je i obilježavanju dana ratne mornarice, a aktualne teme također su bile brana na Bosutu i početak nove školske godine.Nadalje, sukladno zakonitosti rubrika, na trećoj stranici može se primijetiti isticanje važnih političkih događaja proteklog tjedna. Uglavnom, bilo je to mjesto rezervirano za tadašnjeg predsjednika Tita, kao i nekih bitnijih informacija u radu Komunističke partije. Osim političkih vijesti, na drugoj stranici uočavamo dio posvećen kulturi, kao i prostor za tadašnju privredu, današnje gospodarske rubrike.

Iz kulture je izdvojen početak rada amaterskog kazališta te najava premijere predstave „Svi moji sinovi”, ali i vijest kako je Cerna dobila kino.

Nadalje, na četvrtoj stranici popraćena su događanja iz grada, ali i iz okolnih sela, dok se na petoj stranici može pročitati nešto i o početku sezone lova.

Posljednja stranica donosi sportsku vijest kako utakmicom vinkovačkog Dinama i osječkog Hajduka započinje natjecanje u Osječkoj podsaveznoj ligi.

Kako iščitavamo iz skromnog impresuma u podnožju stranice, izdavač je bio Kotarski odbor, tadašnji redakcijski odbor činili su prof. A. Petković, prof. D. Švagelj i D. Šuša. Odgovornim urednikom potpisan je prof. Josip Korda. Uredništvo lista stvorilo je prve novine na adresi ondašnje Lenjinove 6, današnje Zvonimirove ulice. Cijena primjerka bila je 6 dinara.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno