Najmanje sedmero djece ozlijeđeno je u Hrvatskoj u prometnim nesrećama od početka nove školske godine, koja je počela 3. rujna. Posljednja se zbila u četvrtak oko 16 sati i 25 minuta u Ulici Ruđera Boškovića u Vinkovcima, a nastradalo je sedmogodišnje dijete. Srećom dijete je zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Policija više od dvadeset godina početkom školske godine provodi akciju “Poštujte naše znakove” s ciljem da se zaštiti najugroženija skupina sudionika u prometu – djecu, ali i da podsjeti odrasle vozače da uvijek paze na njih. Ove godine u hrvatske je škole krenulo više od 400.000 djece, a među njima je i 40.000 najmlađih sudionika, onih koji kreću u prvi razred, i većina njih prvi put samostalno sudjeluje u prometu.

Ulica Ruđera Boškovića u Vinkovaca trenutno je najprometnija ulica u gradu, s obzirom na to da je ona dio Državne ceste 55 Županja – Vukovar i da se kroz nju odvija sav promet, kako lokalni, tako i onaj tranzitni. Početkom školske godine sve više djece na putu do škole mora preći i ovu ulicu, kao i takozvani “novi most” preko Bosuta prema ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića što je još jedna opasnost za najmlađe sudionike u prometu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta javljaju da je u tijeku izrada glavnog projekta rekonstrukcije Ulice Ruđera Boškovića i ishođenje građevinske dozvole. Također je ugovorena izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju kružnog toka na raskrižju D55 i ulice Nikole Tordinca. Sukladno financijskom planu Hrvatskih cesta rekonstrukcija Boškovićeve ulice planirana je za 2019. godinu, a izgradnja kružnog toka za 2019. ili 2020. godinu, ovisno o izdavanju građevinske dozvole, stoji u kratkom priopćenju Hrvataskih cesta.

Kako neslužbno doznajemo dok se ne obavi rekonstrukcija ulice i ne izgradi istočna obilaznica jer će se tada tranzitni promet umjeriti na obilaznicu, a kako bi se ipak pojačala sigurnost svih sudionika u prometu, prije svega pješaka, odnosno najmlađih sudionika u prometu, u planu je postavljanje nadzornih kamera, a nakon rekonstrukcije cesta bi umjesto dosadašnje četiri vozne trake imala dvije te bi se preostalio dio ceste iskoristio za parkirališna mjesta. Kada je riječ o mostu jedan od prijedloga je da se napravi zaštitna ograda za pješake, a što će se po tom pitanju poduzeti ostaje nam da vidimo. Do uvođenja nadzornih kamera i rekonstrukcije ceste možda bi bilo dobro da policija pojača kontrolu prometa, jer poznato je kako vidljiva i kontinuirana nazočnost policijskih službenika preventivno djeluje na vozače, a što znači i manje prometnih prekršaja.

Pročitajte više u novom broju Vinkovačkog lista.