17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 25. rujna 2023.

U Velikoj gradskoj vijećnici predstavljen Zbornik „Bećarac na putu”

Više od autora

- vl promo-

Zbornik „Bećarac na putu“ objedinjuje tekstove, misli i razmišljanja o povijesti bećarca, njegovom nastanku i predaji s koljena na koljeno.

O Zborniku su govorili Katarina Dimšić, Tena Babić Sesar i Ljubica Gligorević, a u prigodnom programu sudjelovati će Ženski pjevački sastav Šokice i Muški pjevački sastav Šokci. Promocija je održana u organizaciji udruga Vinkovački šokački rodovi i Šokačka grana Osijek u Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca.

„Udruga Šokačka grana je 2021. godine odlučila obilježiti deset godina otkako je bećarac upisan kao kulturno dobro na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine. Iz toga razloga smo Ružica Pšihistal i ja organizirale jedan izlet u budući Muzej bećarca u Pleternici. Prikupljali smo različite tekstove od stručnjaka i znanstvenika koji su se ovom temom bavili deset godina i duže te smo na kraju sve tekstove objedinili i preveli na engleski jezik. Na posljetku smo pronašle dosta dobrog materijala, a uz to smo uključile i bibliografiju bećarca”, rekla je Dimšić ujedno i autorica ovoga Zbornika.

Smatra kako „Bećarac na putu” može biti izvrsna podloga za početna istraživanja svakoga tko se njime želi baviti. Nisu tražile nove tekstove nego su htjele pronaći one koje su napisali stručnjaci koji su se bećarcem bavili na jedan važan način. Tako vrijedi istaknuti djelo Josipa Užarevića koji je prava početnička literatura iz književne i lingvističke perspektive, uz njega su još i Mihael Ferić koji se bavi glazbenom verzijom bećarca, etnomuzikologinja Naila Ceribašić koja je dala svoj osvrt na upis u posljednjih deset godina te na kraju Ilija Babić koji je organizator Bećar festa.

„Treba reći kako smo u našem glasilu Kolivka prije tri godine za temu imali bećarac gdje su eminentni ljudi koji znaju što je bećarac, kako se izvodi opisali o njemu sve. Prije svega nam je drago da smo mogli biti organizatori ove promocije i da smo imali veliki broj gostiju”, istaknuo je predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić.

Samoj promociji nazočio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je istaknuo kako se njome njeguje tradicija, nematerijalna baština, riječi i narječja te u suštini ono što zaista jesmo. S „Bećarcem na putu” imamo priliku naučiti neki novi bećarac s kojim ćemo se razveselit i nasmijat.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno