16 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

U vinkovačkoj knjižnici akcija „Čitam, dam, sretan sam”

Više od autora

- vl promo-

Većina ljudi zna da je Dan zaljubljenih 14. veljače, obilježavali oni taj datum ili ne. No, istog se datuma obilježava i jedan vrlo važan dan, Međunarodni dan darivanja knjiga. Moderan je i prilično mlad praznik, a ideju o ovom datumu imala je Emma Perry 2012. godine. Engleska spisateljica cijeli je svoj život posvetila popularizaciji dječje književnosti.

UNICEF-ovo istraživanje pokazalo je kako u Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu, što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala.
Zbog toga se akcija darivanja slikovnica organizira u okviru nacionalne kampanje „Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima-dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Knjižničari, odgojitelji i drugi stručnjaci u Hrvatskoj obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje i darivanje slikovnica.
Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci također sudjeluje u akciji, pod geslom „ČITAM, DAM, SRETAN SAM – svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj”. U našoj knjižnici pozivaju sve da podrže akciju i daruju nove ili rabljene, ali očuvane slikovnice, knjige za djecu i mlade te ih donesu do 14. veljače.
Ove će godine sve knjige i slikovnice biti donirane Dječjem domu sv. Ana. Svakodnevno dobivaju potrebitu skrb, ali cilj je dodatno uljepšati njihove dane. Čitanje pomaže u razvijanju osjećaja, a ujedno obogaćuje maštu i rječnik. Uz sve što današnja tehnologija pruža, potrebno je stvoriti i zdravu naviku koja je osim toga što je edukativna i zabavna.

Dodajmo još kako su prethodnih godina prikupljene knjige i slikovnice darivali pedijatrijskim i stomatološkim ordinacijama, potresom i poplavom pogođenim područjima te općinskim knjižnicama u osnivanju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno