33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

U vinkovačkom rodilištu u prvih pet mjeseci 2022. rođeno 227 beba

Više od autora

- vl promo-


Ponovno otvaranje za posjet osobe po izboru rodilje naišlo je na veliko odobravanje i samim time jedva dočekano od strane svih trudnica kojima je prijeko potrebna podrška najbližih u ovim izazovnim vremenima”, riječi su to voditeljice vinkovačkog rodilišta Mirjane Mate Ello, a s kojom smo razgovarali povodom popuštanja epidemioloških mjera koje je dočekalo i rodilište OŽB Vinkovci.

Vrijeme pandemije, kaže Mate Ello, izuzetno je bilo teško kako za rodilište tako naravno i za rodilje. „Jedno smo od rijetkih rodilišta u Hrvatskoj koje je u vrijeme pandemije omogućilo prisutnost jedne osobe za vrijeme poroda unatoč izrazito teškom funkcioniranju zbog svih tada aktualnih zabrana”.

Foto: Facebook Mirjana Mate-Ello

Trenutno je vinkovačko rodilište puno novorođenčadi, govori s radošću i zadovoljstvom njegova voditeljica, dodavši kako se kontinuirano trude i mamama i bebama što je više moguće olakšati boravak u bolnici. Veliki je ovo iskorak u protekle dvije pandemijske godine, a voditeljica Mirjana se nada kako će pozitivnih pomaka u budućnosti biti što više.

„Bolja aparatura uvijek je potrebna i uvijek težimo boljoj tehničkoj opremljenosti  koja je prije svega namijenjena novorođenčadi. Ona će im tako osigurati zdravije i kvalitetnije prve dane života.” Kada je riječ o napredovanju, važno je spomenuti kako upravo vinkovačko rodilište od 2009. godine nosi naziv „Rodilište – prijatelj djece”, a kako kaže Mate-Ello, želja je tu terminologiju približiti i majkama što bi dovelo do statusa „Rodilište – prijatelj majki i djeci”.

U prvih pet mjeseci 2022. godine u vinkovačkom rodilištu, kaže nam njegova voditeljica, rođeno je 227 beba, a najčešća imena koja roditelji koriste su Luka, David i Jakov za dečke te Mia, Lucija i Nika za djevojčice. „Uvijek zapamtimo kada se roditelji odluče za nekakvo neobično i ne toliko učestalo ime kao što su Edita i Greta, no svako nam je ono na svoj način posebno te se svakom jednako veselimo”, dijeli Mirjana svoje oduševljenje s nama.

Sjećaju se pak liječnici i „zlatnih godina“ vinkovačke bolnice, onih predratnih, kada se godišnje u njoj rađalo između 1700 i 1800 živorođene djece. No, Domovinski rat i druge pošasti u poslijeratnom vremenu utjecali su na smanjenje stope prirodnog prirasta.

Do danas se taj broj prepolovio. U 2017. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno je 778 djece, godinu poslije 727, 2019. godine zabilježen je 741 porod, a 2020. bilo je ukupno 690 poroda. Velika je to posljedica i iseljavanja, kako zbog ratnih strahota tako i zbog gospodarske i ekonomske krize pa su u prosjeku Vinkovci godišnje bilježili 100 poroda manje.

Predsjednica Udruge za informiranje i podršku budućim majkama Agape Vinkovci Gordana Kucljak, koja je i primalja u vinkovačkom rodilištu, rekla je kako su se primalje prilagodile situaciji korona krize koja je svima u posljednje dvije godine otežala život te im je rad u takvim okolnostima postao svakodnevica.

Porođaju još uvijek smije prisustvovati samo jedna osoba u pratnji po izboru rodilje, a za ulazak u rodilište, javljaju iz bolnice, osoba mora imati nalaz brzog antigenskog testa na Covid 19 i kiruršku masku. Pri ulasku će od osoblja dobiti zaštitu za stopala – kaljače, a obavezna je i dezinfekcija ruku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno