Odziv birača u gradu na Bosutu do 16.30 sati je 33,20% što je neznatno više u odnosu na izlaznost od prije četiri godine kada je do toga vremena biralište posjetilo 32,65%. Glasalo je 9.692 od ukupno 29.197 birača.

Izborni dan protječe relativno mirno, bez ekscesa i nepredvidivih situacija, potvrdio je Luka Turda, član Gradskog izbornog povjerenstva Grada Vinkovaca. Vezano uz kršenje izborne šutnje, rekao je kako je bilo nekoliko prijava GIP-u, no dodaje da je potonje trenutno u postupanju, pa službene potvrde je li do toga došlo još uvijek nema. Prve privremene neslužbene rezultate možemo očekivati na stranicama DIP-a u 21.00 sat. Nakon toga bit će osvježavani svakih petnaest minuta pa građani uživo mogu pratiti rezultate koji pristižu s birališta.

„Prema dosadašnjim iskustvima, ako sve prođe u redu, nadam se da bismo prve neslužbene potpunije rezultate mogli imati oko ponoći,” najavio je Turda.

Pojednostavljen je i izlazak na biralište s obzirom na to da su glasački listići pripremljeni u različitim bojama, kako za jedinice lokalne i regionalne samouprave, tako i za župana, gradonačelnike, načelnike i predstavnike nacionalnih manjina. Osim biračima, tako je ujedno i biračkim odborima posao olakšan pa bi i prebrojavanje glasova, uz dobru organizaciju, trebalo biti brzo završeno ako zapisnici budu štimali.

„Birališta su otvorena još nešto manje od sat vremena pa pozivamo sve građane koji to još nisu učinili iskoristiti svoje biračko pravo do 19.00 sati,” pozvao je Vinkovčane član GIP-a Luka Turda.

Inače, u zemlji je do 16,30 sati glasovalo je 35,54 posto birača, dok je prije četiri godine to učinilo njih 35,15 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do 16,30 sati svoje biračko pravo, od ukupno 145.074 birača, ostvarilo je 54.696 glasača ili 37,83 posto. U usporedbi s 2017. godinom, kada je u istom vremenu glasovalo 34,06% izlaznost je veća za oko 3%. Najveći odaziv je u Tordincima, Privlaci, Tompojevcima i Trpinji, dok je najmanji u Markušici, Jarmini, Gradištu i Borovu.

Izbori su festival demokracije, pa iskoristimo svoje demokratsko pravo.