U proslavu Dana državnosti priključili su se i Vinkovci, pa su tako na Gradskom groblju predstavnici Grada Vinkovaca i Oružanih snaga RH položili vijence i upalili svijeće. Izaslanstvu Grada Vinkovaca činili su dr. Mladen Karlić, predsjednik Gradskog vijeća, dr. Kata Krešić, zamjenica gradonačelnika, pročelnici upravnih odjela i vijećnici u Gradskom vijeću, dok je u ime Hrvatske vojske svijeću zapalio brigadir Petar Matanović. Molitvu na groblju je molio mons. Tadija Pranjić, župnik središnje vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona.

Tom prigodom predsjednik Gradskog vijeća Grada vinkovaca i saborski zastupnik dr. Mladen Karlić je istaknuo: “Današnji dan je prigoda da se svi zajedno sjetimo onih povijesnih trenutaka i dana kada smo odlučili preko Hrvatskog sabora za neovisnost Republike Hrvatske od svih drugih država. To je početak našeg samostalnog života. Na žalost za život samostalne hrvatske države oko 14 tisuća naših sugrađana je dalo svoje živote i zato je važno da odamo počast svima onima koji su dali svoj život za Hrvatsku i koji su hrabro stali pred višestruko jačeg neprijatelja. Stali su pred njega da bi obranili ove naše prostore, domove, obranili žene i djecu. Upravo zbog njihove žrtve moramo dati sve od sebe, kao grad, kao županija, kao država da stvorimo hrvatsku državu onakvu kakvom su je oni željeli i kakvom su je zamišljali, jer su ono na žalost izgubili svoj život u toj želji.”, rekao je dr. Mladen Karlić.

Sljedeće godine Dan državnosti bi se ponovno mogao obilježavati 30. svibnja, kako se slavio prvih deset godina od uspostave višestranačkog Sabora. Tu mogućnost komentirao je i dr. Mladen Karlić.

“Već dugi niz godina želimo i potičemo da se Dan državnosti obilježava 30. svibnja, jer taj nam je dan od prvog trenutka ostao u jednom izuzetno lijepom sjećanju. To je dan na koji su se ljudi navikli i dan koji smo svi iščekivali i slavili. Mislim da će svi ili veći dio zastupnika u Hrvatskom saboru, ali i veći dio hrvatskih građana biti za to da se ponovno vrati Dan državnosti na 30. svibnja.”, zaključio je dr. Karlić.

Nakon polaganja vijenca u središnjoj crkvi sv. Euzebija i Poliona Svetu misu za Domovinu služio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. “Svaki narod ima svoje određene datume koje ne smije nikada zaboraviti. Naša povijest i državnost nije od jučer ni prije 28 godina, ona seže u daleku prošlost hrvatskih knezova i kraljeva, ali trebalo je stoljeća i stoljeća dok konačno nismo postali svoji na svome.”, rekao je mons. Tadija Pranjić osvrnuvši se potom na Domovinski rat.

“Velikosrpski agresor doista je mislio da će uništiti Hrvatsku te da će ostvariti svoju veliku ideju začetu još u davno u doba Ilije Garašanina. Ideja se protegla sve do naših dana, međutim 1991. godine naišli su na jedan nezapamćen otpor jednoga maloga, ali hrabroga naroda i koji je uzeo tada svoju sudbinu u svoje ruke zahvaljujući mudrom državnom vodstvu tvorca hrvatske države, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i naravno uz najveću žrtvu hrvatske vojske i policije. Milomo se danas da budemo jedno srce i jedna duša, kao što smo bili te 1991. godine jer jedni tako smo mogli postići slobodu, opstati i obraniti se, i jedino tako možemo i dalje misliti i stvarati još bolju, ljepšu i sretniju Lijepu našu.”, zaključio je mons. Tadija Pranjić.