2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

U vrijeme došašća nekad crne pregače, vezenke i odnjice

Više od autora

- vl promo-

Došašće ili advent u rimokatoličkoj liturgiji započinje četiri nedjelje prije Božića, na prvu nedjelju došašća, a završava 24. prosinca na Badnjak. Ove godine, počinje danas, kada palimo i prvu svijeću na adventskom vijencu.

U arhivi Vinkovačkog lista iz 1994. godine pronašli smo članak o običajima šokadije nekada. „U ono starije vrijeme, šokački svijet rado je išao u crkvu, osobito na zornice. Bilo je sramota ako je koja djevojka ili mlada snaša izostala. Išli su i momci, iako možda ne baš iz prave pobožnosti, nego da vide svoje djevojke i s njom koju riječ progovore”, stoji u članku.

Nadalje, pisali su i kako su na zornicama pjevali sve marijanske pjesme. „Najlipše od njih bile su: Majko božja čudotvorna, O Gospoja privelika, nebu zemlju Ti si dika. Na početku zornice, prije nego svećenik pristupi oltaru, dao se znak zvoncem, orgulje su zasvirale i pjevala se Antiphona „Evo, gospodin će doći i svi sveti Njegovi s Njima, i bit će dan onaj, sjaj velik, Aleluja”.Naime, u Adventu se nije nosila svila i zlato već odnjice, vezenke, crne pregače, itd. Dečki tada nisu išli u gostionice, već bi se sastajali na igru i zabavu pod nadzorom starijih žena. Sastajali bi se uoči nedjelje i blagdana te su igrali društvene igre. Iako danas ovi običaju nisu ostali, uvijek je zanimljivo pročitati kako je to nekad izgledalo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno