27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

U VRO Maslenica ’93 velik doprinos dali Vinkovčani i branitelji iz cijele Slavonije

Više od autora

- vl promo-

Danas obilježavamo 31. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93, jedne od prvih i najuspješnijih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, a označila je prekretnicu u Domovinskom ratu.

Ključna operacija za povezivanje sjevera i juga Hrvatske u Domovinskom ratu

Nakon napadnih djelovanja od 22. do 27. siječnja 1993. godine, snage Hrvatske vojske i policije prešle su u fazu aktivne obrane oslobođenih područja. Neprijatelj je ojačanim snagama nastojao vratiti područja te su borbe hrvatskih i neprijateljskih agresorskih srbočetničkih snaga na cijeloj crti obrane nastavljene sve do kraja ožujka 1993. godine.

Započela je na današnji dan u ranim jutarnjim satima, pripremana u potpunoj tajnosti zbog čega su neposredno prije napada iskopčani svi telefoni na zadarskom području. Stoga je napad vojno – redarstvenih snaga zatekao i potpuno iznenadio neprijatelja.

„Cilj ove akcije bio je povezati Sjever s Jugom na pravcu Zadar, Maslenica i Karlobag i  izbaciti srpske snage iz Rovanjske i blizine grada Zadra“, istaknuo je za Radio Vinkovce predsjednik zajednice Udruge veterana Vojne policije Josip Adžić.

Naime, uloga Vojne policije bila je izrazito važna u ovoj operaciji.

„Imali smo jednu borbenu postrojbu u kojoj su sudjelovale 66. bojna Vojne policije, 67. i 68. s područja Slavonije, 69., 70., 71., 72. i 73. bojna Vojne policije kao i samostalna satnija Nove Gradiške“, pojašnjava Adžić dodavši kako je pravac napada bio u dva smjera. Prvi je bio iz pravca Rovanjske, Jasenica i Obrovca, a drugi je bio u pravcu Suhovara prema Zemuniku Gornjem.

Glavni ciljevi operacije ostvareni napadima postignuti su već nakon 72 sata, ali zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama zaustavljeno je napredovanje OS RH nadomak Obrovca i Benkovca. To su srpske snage iskoristile da se priberu, dovuku pojačanja i izvrše protunapad, koji je odbijen uvođenjem svježih snaga od kojih je jedan dio helikopterskim desantom prebačen iz Slavonije i uveden izravno u borbu.

Privatni album: Petar Matanović/Ukrcavanje Taktičke skupine 5. gbr za Maslenicu

U toj je akciji, prisjeća se Adžić, bilo dosta Vinkovčana i Slavonaca koji su dali nemjerljiv doprinos, kao i druge postrojbe s područja Slavonije gdje je, nažalost, puno njih izgubilo život za obranu naše zemlje. Veliki ljudski gubici broje se u 127 poginulih i 158 ranjenih hrvatskih branitelja i policajaca.

Akcijom Maslenica hrvatska vojska oslobodila je 202 kilometara kvadratnih, a još 80 km  kvadratnih oslobođeno je u operaciji Peruča koja se zbila potpuno neplanirano odmah iza opisane akcije HV-a.

Ipak, zahvaljujući hrabrosti branitelja i sudionika VRO Maslenica ’93, danas obilježavamo 31 godinu od ove operacije koja je značila početak povratka hrvatskih okupiranih teritorija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno