Kontaktirajte nas

Aktualno

U Vuki “upecan” jedan od “darova s neba” 1991. za vukovarsku bolnicu

Objavljeno

-

Vrijedno povijesno blago, rijetki materijalni ostaci koji svjedoče o pomoći koja je 1991. godine u opkoljeni Vukovar stizala iz zraka, nedavno su sasvim slučajno izašli na svjetlo dana. Riječ je o ostacima padobrana i dijela sadržaja koji se nalazio u sanduku koji su iz aviona bacili pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.
Do ovoga nevjerojatnog nalaza, nakon gotovo 30 godina od kako je sanduk s medicinskom pomoći pao u rijeku Vuku na području Lušca, došlo je posve slučajno nakon što je još jedna skupina vukovarskih osnovnoškolaca došla na predavanje o obrani Vukovara u Domovinskom ratu, koje se za učenike osmog razreda redovito održava u okviru programa Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Gledajući 3D animaciju leta i dostave pomoći iz aviona gradu u neprijateljskom okruženju 1991. godine, jedan od učenika ugledao je padobran koji je “upecao” u Vuki te je nakon predavanja, koja drže profesori povijesti i bivši vukovarski branitelji, predavače Marina Ivankovića i Franju Čanakija, odveo do mjesta na kojemu je u plićaku ostavio padobran.
“Djelatnici naše ustanove ostali su nemalo iznenađeni vidjevši da se doista radi o originalnom padobranu i medicinskim sredstvima, lijekovima i mediniskom priboru, penicilinu, braunilama, antisepticima, no sanduka, nažalost nije bilo”, rekao nam je Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.
Padobran je pažljivo izvučen, a sadržaj sanduka prikupljen te je sve odneseno u Memorijalni centar. Najprije se pristupilo čišćenju, saniranju, razvrstavanju, a nakon što stručne službe odrade sve potrebne radnje, pronađeni predmeti bit će dio izložbenog postava.
“Iako su vremenski i atmosferski uvjeti učinili svoje pa su pronađeni predmeti u prilično lošem stanju, zapravo je nevjerojatno da su uopće ostali sačuvani nakon gotovo 30 godina u takvom okruženju, a mi ćemo ih ponosno izložiti u našem postavu gdje će biti svjedok vremena, podsjetnik na snalažljivost i požrtvovnost hrvatskih branitelja i u spomen na sve one koji su se za našu slobodu žrtvovali”, ističe Krunoslav Šeremet.
Pronalazak jednog od “darova s neba”, kako je medicinsku pomoć kada je do njih došla nazvala ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac, ravnodušnim nije ostavila ni Željka Radoša, jednog od osnivača Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, glavnog logističara, operativca koji je osmišljavao kako će se sve odrađivati, koji se posebno angažirao na tome da u vukovarsku bolnicu stigne baš ona medicinska pomoć koja im je doista bila potrebna, te isto tako konstruktora avionskih bombi koje su bacane na neprijateljske ciljeve. Kada je riječ o medicinskoj pomoći za vukovarsku bolnicu iz aviona je izbačeno 12 takvih paketa.
“Naš cilj je otprilike i bio baciti taj paket na toj lokaciji na području Lušca, ali ne i to da on padne u vodu, u Staru Vuku. Tako da ga nitko nije našao, nismo ga našli mi, ali nisu ni oni pa sam s tim malo zadovoljniji. Prvi osjećaj bila je ljutnja što nije došlo našima kako je trebalo, a onda me sve vratilo u te godine. Kolege koji su letjeli u tom avionu, kojima sam javio, isto su ostali šokirani da je nakon toliko godina to ostalo sačuvano”, ističe Željko Radoš koji posjeduje i izvorni snimak pakiranja tih sanduka s medicinskom pomoći.
Recimo i to da je Željko Radoš jedini živući osnivač Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, osnovanoga u njegovom Đakovu, kako kaže, najstariji hrvatski zrakoplovac vezano uz stvaranje zrakoplovstva Republike Hrvatske. Sjećajući se tih herojskih dana posebno ističe i sjeća se svojih poginulih kolega, njih četvorice poginulih u jednoj posadi kod Otoka, pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića i padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata te poginuloga u izviđačkom letenju motornim zmajem Stjepana Belijana.

Aktualno

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Objavljeno

-

Napisao/la

    66 pregleda

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11 KUD-ova, predstavnika hrvatskih županija i regija, ali i dijaspore, pobjednika međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji njeguju izvorni hrvatski folklor.

Gosti su došli iz Rokovaca-Andrijaševaca, Trogira, Župe Dubrovačke, Kanfanara, Čućerja, Zadra, Široke Kule, Strizivojne, Dugopolja, Novog Šehera i Jezera, a svi su se predstavili koreografijama, nošnjama i napjevima svoga kraja. Tako su dubrovački gospari u svojim dobro poznatim crnim nošnjama prikazali kako se nekad davno zabavljalo u Župi Dubrovačkoj.

Velika većina izvođača već se udomaćila na Vinkovačkim jesenima, a to su potvrdili i naši gosti iz Čućerja. “Na Vinkovačkim smo jesenima bili toliko puta da se osjećamo kao kod kuće. I prošle smo godine sudjelovali na „virtualnim” Vinkovačkim jesenima, snimali smo svoju koreografiju ispred katedrale u Zagrebu”, rekao je Davor Gabud, predsjednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Bosiljak” iz Čučerja koji se Vinkovčanima predstavio u tradicionalnoj nošnji Čućerja – čizme, gaće odnosno hlače, rugoča, remen, tradicionalni lajbek, preko svega surina i na glavi šešir, odnosno škrlak.

Drugi i treći dio smotre održat će se sutra, u 12 i 19 sati na istom mjestu, a predstavit će se još 16 folklornih skupina.

Nastavi čitati

Aktualno

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Objavljeno

-

Napisao/la

    164 pregleda

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među kojima su Vinkovački plivački klub i Cibaliju predstavljale po dvije ekipe, dok su se u jednom sastavu predstavili domaćini, Vinkovački lađari te Udruga osoba s invaliditetom “Neven” iz Đakova.

„Trebalo je doći još ekipa, kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja, ali nažalost zbog cjelokupne situacije s koronavirusom i mjerama to nije bilo moguće. Sretan sam i zadovoljan što se tradicija nastavila i što se Maraton održao, a nadam se da će dogodine doći i svi oni koji nam se danas nisu mogli pridružiti”, rekao je Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari.

Udruga lađara Stablina, pobjednici 24. Maratona lađa u Metkoviću, odnijela je uvjerljivu pobjedu, pobijedivši domaćine za nekoliko dužina, Vinkovački plivački klub završio je trećeplasirani dok su kadeti HNK Cibalije završili na četvrtom mjestu.

„Nije bitno tko je završio na kojem mjestu, bitno je da smo se okupili i još jednom povezali naš Bosut i Neretvu”, dodao je Sertić koji je nakon finalne utrke svima sudionicima dodijelio pripadajuće medalje i pehare, koji su izrađeni u slavonskom štihu, a natjecatelji su se nakon proglašenja ostali družiti uz jelo, piće i glazbu.

Nastavi čitati

Aktualno

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine. HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 245 javnih punionica te više od 40 internih punionica za potrebe vlastitog voznog parka, te se prostire na području Grada Zagreba, kao i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka. Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.
U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da ju koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj. Samo na HEP-ovim punionicama nesmetano se istovremeno može puniti čak 455 električnih vozila. Kao vodeći pružatelj usluge punjenja električnih vozila na hrvatskom tržištu, HEP nastavlja analizirati stanje tržišta i regionalne potrebe te sukladno tome povećavati broj punionica, priključaka na određenim frekventnim lokacijama, ali i povećavati snagu na postojećoj infrastrukturi kako bi se podigla razina kvalitete usluge.
Brzina punjenja na pojedinoj lokaciji ovisi o vrsti punionice, vrsti priključka, vrsti vozila, kapacitetu i stanju baterije, kao i o pretvaračima u samim vozilima koji diktiraju brzinu punjenja izmjeničnom strujom, neovisno o instaliranoj snazi same AC punionice. Korištenje ELEN punionica se još uvijek ne naplaćuje, a HEP u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja.
Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i nova interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 18 minuta

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11...

Aktualnoprije 2 sata

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među...

Aktualnoprije 3 sata

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine....

Aktualnoprije 10 sati

Kruna uspješne dugogodišnje sportske i trenerske karijere

U Vinkovcima je oduvijek bilo puno poklonika i zaljubljenika u sport, a izuzetan sportaš tijekom mladenačkih dana bio je i...

Aktualnoprije 11 sati

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 30 novooboljelih, na razini Hrvatske 1.455 novih slučajeva zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba...

Aktualnoprije 12 sati

U raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci danas se mogu pronaći suveniri, koji su uvijek odličan izbor želite li nekome nešto pokloniti...

Aktualnoprije 12 sati

Od utorka tečaj poslušnosti za pse

Aktualnoprije 13 sati

Predstavljena nova knjiga Stipe Pilića i Blanke Matković o Jasenovcu i poslijeratnim jasenovačkim logorima

U organizaciji nakladnika Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” i domaćina Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima 15. rujna u dvorani...

Najčitanije