Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata obilježen je Dan hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije.

Izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, na čelu s prvim zamjenikom župana Damirom Barnom, Grada Vukovara na čelu s zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom i Koordinacije stradalničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije položila su vijence i upalila svijeće podno spomen obilježja.

Ovo je prvo obilježavanje upravo na 30. svibnja, koji za hrvatsku povijest ima posebnu važnost rekao je prvi zamjenik župana Damir Barna te dodao: “Na žalost, a i na ponos puno je datuma na ovom području koji bi se mogli obilježavati kao Dan hrvatskih branitelja jer na području Vukovarsko-srijemske županije je dano najviše života koji su u temeljima Republike Hrvatske”.

Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnik Vukovara izrazio je zadovoljstvo što je Vukovarsko- srijemska županija odabrala 30. svibnja za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja.

Franjo Šoljić predsjednik Koordinacije udruga Domovinskoga rata grada Vukovara naglasio je kako Vukovarsko-srijemska županija bilježi najveći broj braniteljsko-stradalničke populacije jer ovaj dio je i bio najviše pogođen.

Dan Hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije utemeljen je odlukom Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije kojom je proglasila 30. svibnja Danom hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije.