9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

U zlatnoj dobi njeguju zdrav duh u zdravom tijelu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Zlatne godine, pravo su vrijeme za uživati u sebi i za sebe, potvrđuje petnaestak umirovljenica koje ponedjeljkom i četvrtkom prijepodne besplatno, od 9 do 9.45, dan počinju rekreacijom u Društvu Hrvatska žena Vinkovci. Sasvim dovoljno za poticaj i brigu o tjelesnom i mentalnom zdravlju.

Dva puta tjedno, dvije umirovljene profesorice Tjelesne kulture i još k tome sestre Kata Šarić i Jela Knezović, moderiraju ovaj ženski skup po 45 minuta u kojem je zdrav duh poticaj zdravom tijelu. Ugodno s korisnim, slažu se.

„Da, baš ugodno s korisnim jer moje članice ujedno i moje kolegice, jako su zadovoljne. Lijepo se razgibaju što nama umirovljenicima svima puno znači jer dosta boravimo u zatvorenom prostoru, a ovdje započnemo dan uz druženje, rekreaciju i dobro se nasmijemo”, priča Kata koja im je za taj dan osmislila set istezanja uz štapove.

S obzirom na zarazni smijeh, a uklapa se u svojevrsne vježbe disanja, ove dame prave su zaljubljenice u život što otkriva njihov vedar i veseo duh. Ne nedostaje pri istezanju ni aktualnih rasprava.

„Veselim se svakom dolasku i sigurna sam da to mogu reći u ime svih vježbačica. Vježbe su zaista prilagođene. Nitko nas ne forsira jer sve imamo zdravstvenih poteškoća pa se rekreiramo prema svom stanju trudeći se odraditi što bolje. Veselimo i druženju i vježbanju jer malo koja od nas samostalno održava formu, ali u ovom okruženju je super”, ističe umirovljena liječnica Marija Mišetić koja ne propušta termine tjelovježbe u Hrvatskoj ženi.„Aktivno sam se priključila prije godinu dana. Izvrsna stvar. Čuli ste kako se družimo, prije svega šega, a s druge strane napravimo nešto korisno za svoje tijelo. Inače bih sjedila kod kuće za računalom, ovako dođem malo pa se razgibamo, popričamo i na pravi način započnemo dan. Voljela bih kada bi nam se priključile i mlađe žene, ne samo zbog rekreacije nego i zbog aktivnosti koje provodimo”, poziva pridružena članica Zlata Tustanovski.

„Izuzetno smo sretne, aktivne, zadovoljne, ne samo u ovom dijelu nego i pri Hrvatskoj ženi. Iako nisam članica, uvijek se rado pridružim i ovim putem poručujem i drugim ženama kasnije životne dobi da se priključe jer vježba ne samo da održava tijelo nego i duh svake žene. Posao u kući ionako će nas dočekati, a ovo je prilika izdvojiti malo vremena i učiniti nešto za sebe”, potiče 74-godišnja prof. Knezović opisujući kako su na programu vježbe razgibavanja cijelog tijela bez specifičnosti s ciljem aktiviranja svakog mišića u tijelu.

Rade onoliko koliko tko može, lagano, a godine nisu preduvjet pa nema prepreke ne priključiti se.

Dio je ovo iz programa Savjetovališta mentalnog i fizičkog zdravlja za što su iz Nacionalne zaklade Društvu dodijeljena sredstva zbog aktivnog i vrijednog rada, a u zalog nastavka i poticanja aktivnosti, istaknula je predsjednica Ljubica Potočić.

Društvo Hrvatska žena Vinkovci poziva na tjelovježbu ponedjeljkom i četvrtkom 9-9:45 na Trg J. Runjanina 10 (ulaz Šumarije).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno