Vinkovačka Osnovna škola Bartola Kašića glavni je koordinator Erasmus+ projekta “Stop Climate Change-Together Europe Achieves More”, koji ima 6 partnera, a uz njih tu su još i škole iz Italije, Grčke, Litve, Nizozemske i Poljske.

Upravo je škola iz poljskog grada Gdynia bila domaćin posljednjeg sastanka, a vinkovački tim na ovom putovanju činilo je pet učenika i tri učiteljice.

“Gdynia je važna poljska luka i dio je velikog urbanog područja koje čine gradovi Gdynia, Sopot i Gdanjsk. Domaćini, Szkola Podstawowa, priredili su bogat program prilagođen temi projekta, odnosno proučavanju utjecaja klimatskih promjena na sve nas i pokušaju da ih ublažimo promjenama u svom ponašanju i stilu života. Nakon svečane priredbe dobrodošlice, svaka delegacija je posadila stablo u školskom parku, obišli smo znamenitosti grada, a predstavnici gradskih vlasti su nas primili i upoznali s naporima koje oni čine da smanje količinu ugljikova dioksida, pa tako recimo potiču stanovnike da koriste javni prijevoz i bicikle, a rade i na te očuvanju određenog postotka šuma u svakom području gradnje novih zgrada. U gradskom akvariju smo slušali predavanja o Baltičkom moru i sudjelovali na zanimljivim radionicama, a učenici su pomoću mikroskopa promatrali i pokušali identificirati vrste sitnih organizama. Sve učenike je oduševio interaktivni znanstveni centar „Experiment“ u kojemu na zanimljiv način mogu razumjeti i naučiti mnogo iz područja fizike, kemije, biologije i geografije”, priča nam profesorica Gordana Maršić, koordinatorica projekta u ovoj vinkovačkoj školi.

Učenici su u Poljskoj posjetili i Marszewo botanički vrt, gdje su imali predavanja o utjecaju klimatskih promjena na biljke i životinje, s naglaskom na migraciju ptica. Nakon predavanja, u šumi su se orijentirali i rješavali zadatke postavljene na određenim mjestima, a stručnjaci su im pokazali kako identificiraju, mjere i prstenuju ptice ulovljene u mrežu. U mjestu Hel na istiomenom poluotoku posjetili su i Institut za proučavanje mora i Utočište za tuljane. Osim radnog dijela, sastanak je uključivao i obilazak povijesnih znamenitosti Gdanjska i zabavni dio za učenike.