Projekt “Erasmus+ W.A.T.E.R – in other ways”, drugi je EU projekt koji provodi Osnovna škola Bartola Kašića iz Vinkovaca, uz škole partnere iz Litve, Češke, Italije, Španjolske i Portugala.

Treći je transnacionalni sastanak održan krajem svibnja u glavnom gradu Portugala Lisabonu, dok je škola domaćin bila “Escola Basica Piscinas”. Školu Bartola Kašića na ovom sastanku predstavljala su četiri učenika i tri učiteljice.

“Tema Voda idealan je odabir za predstavljanje ove prekrasne zemlje na Pirinejskom poluotoku iz koje su potekli najveći pomorci i istraživači iz vremena velikih otkrića, kao što su Vasco da Gama, Bartolomeu Dias i Ferdinand Magellan. Sam naziv države svjedoči o značaju pomorstva za ovu zemlju, a u prijevodu s latinskog jezika znači “Lijepa luka”. Na Atlanskom oceanu i ušću rijeke Tejo smjestio se glavni grad Lisabon, iako ima oko 550 tisuća stanovnika, odnosno 2,4 milijuna sa širim područjem, grad je uspio sačuvati prekrasne povijesne građevine, tradicionalne kamene pločnike ukrašene ornamentima, uske i bučne strme ulice kojima još uvijek vozi stari tramvaj i lako vas može odvesti u čaroban svijet prošlosti”, priča nam ravnateljica Adrijana Cvrković-Lasić.

Dodaje da je njihov boravak u Portugalu ipak bio i ispunjen projektnim aktivnostima, od kojih su se neke odvijale u školi, prezentacije učeničkih radova, radionice o biološkoj raznolikosti, nastava za učenike koju se vodili učitelji iz partnerskih zemalja, što je ujedno bila i prigoda za razmjenu metodologija poučavanja i pedagoškog iskustva učitelja, a i pripremu budućih projektnih aktivnosti, dok su neke podrazumijevale obilazak zemlje domaćina.

“U okviru teme Voda posebno je zanimljiv bio posjet lisabonskom Oceanariju koji je izgrađen povodom Svjetske izložbe 1998. godine i jedan je od najljepših svjetskih akvarija, koncipiran kao svijet oceana koji uz središnji prostor donosi i svijet sjevernog Atlantika, Antarktika, Pacifika i Indijskog oceana s brojnim pripadajućim životinjskim vrstama. U kinu Cinemateca junior je za sudionike projekta organizirana projekcija dokumentarnog filma Neugodna istina, koji se bavi problemom globalnog zatopljenja i klimatskim promjenama, a dio je nastavnog programa u brojnim europskim zemljama. Naš doprinos ekologiji bio je zajedničko čišćenje jedne od plaža na Atlanskom oceanu koje smo proveli uz članove lokalne ekološke udruge, koji su ukazali na sve opasnosti zagađenja mora mikroplastikom. Bili smo i u poznatom turističkom odredištu Cascais. U gradiću Montijo vidjeli smo stari mlin koji je radio koristeći snagu morske plime, a danas je pretvoren u zanimljiv muzej”, ističe Cvrković-Lasić.

Od impresivnih mjesta koje su Vinkovčani ovom prilikom posjetili treba spomenuti i rt Cabo de Roca, najzapadniju europsku točku na kojoj se o strme stijene lome valovi Atlanskog oceana, te gradić Sintru, koji je na popisu Unescove kulturne baštine, a specifičan je po planinskoj mikroklimi koja je privukla kraljevsku obitelj da upravo tamo izgradi brojne romantične i bajkovite dvorce okružene predivnim parkovima i starim zidinama.