Grad Vinkovci u suradnji s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA nedavno je uspješno završio još jedan projekt na zadovoljstvo građana. Završeni su, naime, radovi na projektu “Izgradnja poučne staze i pratećeg sadržaja – Park šuma Kanovci”.

Riječ je o projektu unutar operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. Projekt je vrijedan 743.975,00 kuna, koji je financiran bespovratnim sredstvima u iznosu 100 % od čega 85% čine sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15% sredstva proračuna Republike Hrvatske.

Park šuma Kanovci površine 17,61 ha je smještena u neposrednoj blizini Vinkovaca. Proglašena je zaštićenom park šumom radi svoga bogatstva biljnim i životinjskim vrstama, svojih devedeset godina starosti te činjenice kako je jedna od rijetkih cjelovitih šuma hrasta lužnjaka u Europi.

Položaj Park šume Kanovci je po turističkim mjerilima izuzetno zanimljiv i turistički atraktivan s obzirom da je omeđen izletištem Sopot s jedne strane, arheološkim parkom iz mlađeg kamenog doba (5.500-4.400 pr.Kr.) s druge strane i s treće strane Pikovim stanom kao etnološkim prikazom autohtonog slavonskog načina života. Značaj poučne staze u Park šumi Kanovci jest upravo njezina uloga u spajanju ova tri lokaliteta i objedinjavanju u cjeloviti turistički kompleks koji nudi različite sadržaje za brojne grupe posjetitelja i turista.

Ovim projektom Vinkovčani su dobili poučnu stazu dužine 2.000 metara s poučnim panelima o biljnim i životinjskim vrstama ovog područja. Uz to, poučna staza mjesto je rekreacije i aktivnog odmora u prirodi za sve, od najmlađih do najstarijih. Naime, ulaskom u šumu posjetitelje očekuje i dječje igralište, vježbalište, odmorišta s klupama, a u neposrednoj blizini na vanjskom prostoru PIK-ova stana uskoro će se moći družiti, objedovati i uživati u autohtonom slavonskom ambijentu“, ističe direktorica Agencije VIA Danijela Slipčević.

Spajanjem više projekata, Grad Vinkovci je ovaj lokalitet učinio atraktivnima posjetiteljima različitih afiniteta: rekreativcima, sportašima, domaćim i stranim turistima te djeci i mladima, posebice učenicima osnovnih i srednjih škola iz Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, odnosno cijele Hrvatske i prekograničnog prostora. „S obzirom na raznoliki sadržaj, posjetiteljima je omogućen cjelodnevni boravak u očuvanoj prirodi, a u budućnosti će se postojeći sadržaj proširiti i smještajnim kapacitetima kako bi Vinkovci zauzeli značajno mjesto na turističkoj karti Hrvatske i u ovom segmentu“ dodaje Slipčević.

Kreće i izgradnja poučnih staza i na Trbušancima i Sopotu

U tom smjeru gradska uprava i Agencija VIA razvijaju i ostale projekte te su 30. travnja potpisana još dva ugovora o bespovratnim sredstvima za izgradnju poučnih staza na Trbušancima i Sopotu. Riječ je o projektu Poučna staza Trbušanci ukupne vrijednosti 742.204,50 kuna i projektu Poučna staza Sopot vrijednosti 739.267,10 kuna koji su financirani u 100% iznosu.

I na ovim lokacijama će se urediti poučne staze namijenjene šetnji i rekreativnom biciklizmu, izgraditi pergole i vidikovci te postaviti sprave za rekreaciju, drvene ljuljačke, stolovi i klupe. Na ovaj način podižemo svijest o važnosti šuma po kojima je naš kraj poznat, a ujedno promoviramo zdrav način života i aktivno provođenje slobodnog vremena u prirodnom okruženju“, naglašava voditeljica projekta Marina Hodak Domaćinović.

Ulaganjem u izgradnju, uređenje i opremanje poučnih šumskih staza Grad Vinkovci ukazuju na važnost očuvanja prirode i zaštite okoliša kao i upoznavanje sa šumskim staništima, životinjskim i biljnim vrstama na ovom prostoru. Realizacijom ovih projekata poboljšat će se dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe, doprinijet će se povećanju broja posjetitelja, te će se podignuti svijest šire lokalne zajednice o važnosti zdravog i aktivnog načina života.

Epidemija uzrokovana koronavirusom značajno je promijenila naše živote i podsjetila nas na važnost zdravog načina života i povratku raznolikoj prirodi kojom upravo naša Slavonija i naši Vinkovci obiluju. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Europske unije, Vinkovci će u vrlo kratkom vremenu preusmjeriti prirodna bogatstva u funkciju zdravog života građana kroz učenje o prirodi, brigu o njenoj flori i fauni koju ćemo ostaviti i budućim naraštajima“, osvrćući se na ove projekte zaključio je gradonačelnik Ivan Bosančić.