Korisnici na distributivnom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije svjedoci su svakodnevnih kvarova na vodovodnoj mreži, na godišnjoj razini zabilježi se između 1.600 i 1.800 kvarova. Tako velik broj kvarova ne čudi s obzirom na to da VVK održava mrežu u 46 naselja, a ukupna dužina mreže je više od 600 kilometara.

Cjevovodi su dotrajali zbog starosti, poneki su stari i više desetljeća, loše kvalitete materijala te drugih čimbenika i na njima je zabilježen veliki broj puknuća i kvarova koji su jedan od glavnih uzročnika vodnih gubitaka u sustavu.

“Svjesni smo da se kvarovi svakodnevno događaju na vodoopskrbnoj mreži diljem grada no građani također moraju biti svjesni da se ne mogu svi kvarovi riješiti u isto vrijeme budući da djelatnici VVK ne mogu fizički stići odraditi sve odjednom, a isto tako i da se problemi razvrstavaju prema težini odnosno da se prvo rješavaju hitne intervencije, a potom svi ostali kvarovi. Htio bih apelirati na naše sugrađane da imaju razumijevanja i strpljenja ukoliko se kvar dogodi. Po dojavi naši će djelatnici izaći na teren i u najbržem mogućem roku i u skladu s mogućnostima riješiti problem”, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Dodaje da je u tijeku i provođenje projekta smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca kojemu je glavni cilj upravo smanjenje gubitaka u gradskoj vodoopskrbnoj mreži, mogućnost povećanja tlaka u mreži, kao i kontrola protoka i gubitaka u formiranim zonama, a što će dovesti i do smanjenja broja kvarova na mreži.