17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Učili o prednostima korištenja vodikovih tehnologija

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Za 60. rođendan Tehničke škole Ruđera Boškovića Grad Vinkovci njezinim je učenicima poklonio radionicu i edukaciju o održivoj mobilnosti i cjelokupnom lancu vrijednosti vodika koji je, kako smo čuli, budućnost energetskog sektora. Proveli su ju zaposlenici slovenske tvrtke Ecubes tehnologije koja se bavi razvojem proizvoda i projekata temeljenih na vodikovim tehnologijama, u sklopu programa H2 student.

Matiaš Knez, voditelj H2 student programa, tvrdi kako smo na početku ere vodika i da bi naš planet trebao doživjeti energetsku transformaciju.

„Vodik je jedna od mogućih alternativa u energetskom sektoru, a koristit će ju upravo ovi učenici koji danas sjede u klupama. Moraju naučiti da postoji i drugačija budućnost, da postoji i alternativa našem gorivu, a to je vodik”, pojašnjava jedan od gostiju predavača koji je maturantima pojasnio što je zapravo vodi, čemu služi, kako se proizvodi te kako izgraditi cijeli lanac vodika – od proizvodnje do uporabe.

Na kraju predavanja učenici su sastavili i vlastiti automobil na vodik te ga provozali po postavljenom poligonu.


O najnovijim trendovima u zelenoj energetskoj tranziciji vinkovački srednjoškolci učili su nakon Rijeke, Zagreba i Dubaija zbog čega je ponosan i zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

„Idealna je ovo prilika naučiti školarce nešto novo o vodikovim tehnologijama, energentu budućnosti. Danas koristimo uglavnom fosilna goriva, ali za 15 do 20 godina prijeći ćemo na alternativna vozila, kao što su vozila na vodik. Sretan sam što smo u ovoj školi jer njezini su učenici nositelji vinkovačkog, ali i hrvatskog gospodarstva”, poručio je Romić.

Ravnatelj Zlatko Ruščić kaže kako je H2 student program u skladu s vremenom u kojemu živimo, osobito kada je riječ o energetskoj učinkovitosti.

„Drago nam je što smo domaćini jer volimo se baviti tehnologijom, umjesto da se ona bavi nama. Koristimo puno tehnologiju u nastavi, ali i o njoj puno učimo”, podvlači ravnatelj i podsjeća na velik iskorak škole u području 3D printa kada su napravili 20 tisuća vizira te u području robotike za koje planiraju uvesti i eksperimentalni program tehničara za robotiku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno