U periodu od 01. kolovoza do 30. rujna ove godine, odnosno od stupanja Izmjena Zakon o sigurnosti prometa na cestama na snagu, ukupno su djelatnici Postaje prometne policije Vinkovci poduzeli 1.989 mjera prema sudionicima u prometu, od čega su u 1.023 mjere naplaćene novčane kazne, u iznosu od 545 tisuća kuna.

Od broja navedenih postupanja, ističe policijski službenik za analitiku i statistiku Ivica Pajtak, najveća izrečena novčana kazna na sudu iznosila je 20.000 kuna, a izrečena je i kazna zatvora u trajanju od 17 dana. “Kazna od 20 tisuća kuna izrečena je recidivistu koji je odbio podvrgnuti se ispitivanju stanja, odnosno vađenju krivi i urina, a zbog utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu, dok je kazna od 17 dana zatvora također izrečena recidivistu koji je zatečen pri upravljanju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima”, objašnjava Pajtak. Dodaje da su najčešći zatečeni prekršaji oni kod nepoštivanja prometnog znaka, kao i korištenje mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nedopuštena brzina unutar i van naselja. Policija standardno posebno pazi na prisutnost alkohola kod vozača, pa tako u posljednja dva mjeseca bilježe i 81 slučaj vožnje pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola u posljednja je dva mjeseca vozio 81 vozač.

Zanimljivo je da je od 01. siječnja do 31. srpnja ove godine, odnosno do početka stupanja Izmjena na snagu, na našem području policija ispisala ukupno 6.530 kazni, gotovo 1.000 mjesečno, dok su u posljednja dva mjeseca to napravili 1.023 puta, odnosno oko 500 mjesečno. Broj se dakle prepolovio, pa se može reći da “udar na džep” postiže rezultate.

Cilj uvođenja Izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama prvenstveno je bio podizanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu, ali i povećanje prometne kulture, a sve kako bi se smanjio broj najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i sve ostale sudionike u prometu. Kada govorimo o državnoj razni, gdje podatke imamo za kolovoz, vidljivo je da je u tom periodu zabiljženo 242 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg, 201 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 97 prekršaja upravljanja vozilima dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole, te 63 prekršaja odbijanja podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga.

Što se izdanih novčanih kazni tiče najviša potvrđena novčana kazna je u iznosu od 30.000 kuna za počinitelja koji je u stjecaju počinio prekršaje vožnje bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola.

Izgleda da su strože kazne ipak imale efekta i u cijeloj Hrvatskoj, jer iz podataka MUP-a vidljivo je da je broj poginulih osoba u prometu manji. Naime, u kolovozu 2018. godine u prometnim nesrećama poginulo je 44, a u kolovozu 2019. godine 25 osoba, što je smanjenje od 43,2%.