Unazad nekoliko dana atraktivan plac površine nešto veće od 600 m² sa starom trošnom kućom na adresi Duga 81 u vlasništvu je Udruge Hrvatska žena Vinkovci, potvrdila nam je predsjednica dr. Ljubica Potočić.

Jedna od najaktivnijih humanitarnih Udruga u gradu uložila je vlastiti ušteđen novac kako bi ga oplemenila u onom što im je najviše potrebno, a to je vlastiti prostor. Njihovim poduzetničkim pothvatom oduševljen je gradonačelnik Ivan Bosančić ponudivši podršku Grada u rušenju postojećeg derutnog objekta i izradi projektne dokumentacije budućeg za kojeg se predsjednica Udruge nada da će uspjeti konkurirati europskim fondovima te ga tako privesti krajnjoj svrsi – izgradnji dnevnog boravka za starije sa zdravstvenim savjetovalištem, dnevnom palijativnom skrbi te prostorima za svakodnevne radionice u koje bi se uključili starije osobe – od kulinarskih, preko pletačkih, sportsko-rekreativnih, glazbenih i likovnih.

„Ovo je ozbiljan projekt. Nakon završetka procesa prijenosa vlasništva planiramo radove rušenja postojećeg derutnog objekta nakon čega ćemo krenuti s izradom projektne dokumentacije, a ponuđena pomoć i potpora gradonačelnika Bosančića za nas je velika stvar jer imamo pouzdan oslonac i znamo da u ovome nismo same. Prvi su to koraci za koje se nadamo da će, u perspektivi, prethoditi formiranju hospicija u Vinkovcima, no on ipak neće moći biti na ovom mjestu nego zasebna ustanova,” priželjkuje Ljubica Potočić, žena velike pokretačke energije i jasne vizije, a koja je svoje umirovljeničke dane samozatajno usmjerila ka plemenitim ciljevima.

Ono što žele na ovom mjestu u budućnosti, uz volonterke, članice Udruge, okupiti starije sugrađane te im ponuditi različite sadržaje i animaciju s obzirom na to da je riječ o generacijama čije se slobodno vrijeme ne temelji na susretima u kafićima nego neobaveznim međusobnim druženjima na primjerice, radionici šivanja, ručnog rada i ostalih rukotvorina, pjevanju, čitanju ili jednostavno samo gledanju televizije u društvu.

„Želimo im priuštiti mjesto na kojem će se družiti, zabaviti i korisno ispuniti umirovljeničke dane. Što god to bilo, važno je da ih raduje. Pripremit ćemo i djelić vrta u kojem će sami, imaju li želju, moći vrijeme kratiti u sadnji čega god žele. Želimo napraviti jedan Centar za dnevni boravak starijih pa i povremeno ih prevesti na liječnički pregled, bude li potrebe, osigurati im patronažu ili svojevrsni oblik kućne njege na jednom mjestu. Olakšati malo skrb i njihovim obiteljima. Sjajno je što je preko puta naše adrese samostan Svetog Antuna Padovanskog čime im je osigurana i blizina duhovne potpore, a s obzirom na to da je starijim ljudima vjera jedna od primarnih stvari u životu,” kaže predsjednica Hrvatske žene Vinkovci.

Najvažnije, dobra i pristupačna lokacija je osigurana na početku stvaranja jednog modernog Dnevnog boravka za stare kojima Hrvatske žene iz Vinkovaca samo nastavljaju tragom svog humanitarnog poslanja i brige za sugrađane u potrebi.