24 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Udruga TRN: Želimo izaći, želimo biti prepoznati u društvu!

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

S ogromnom nadom u bolje sutra te lakši i kvalitetniji život, u Vinkovcima je danas osnovana Udruga osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN – Tvoje ruke i noge. Problemi su veliki, sustav im prečesto okreće leđa, a oni samo žele živjeti kao i svi mi. Zato se nadaju kako će upravo kroz ovu Udrugu napraviti prvi korak u tom mukotrpnom procesu integracije u zajednicu.

Cijelo svoje djetinjstvo sam provodila u bolnicama i rehabilitacijskim centrima, a imala sam i niz operacija zahvaljujući kojima sam danas pokretna i stojim na nogama – samo je dio problema 37-godišnje Helene Šušković iz Jarmine, jednoj od osoba s dijagnozom cerebralne paralize koju smo danas susreli na Osnivačkoj skupštini udruge TRN. Od vlastitih fizičkih i psihičkih ograničenja do problema u sustavu i zapreka na koje oni nikako ne mogu utjecati, sve će se to od danas, kako smo mogli čuti, pokušati svesti na najmanju moguću razinu. Helena je, kao i većina drugih osoba s ovom dijagnozom, nezaposlena, a upravo je to jedan od onih glavnih problema.

“Kod nas je zaposlena osoba s invaliditetom fenomen, bude na televiziji, o njoj se priča, a ja bih voljela da je to jedna normalna i svakodnevna stvar. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama promijeniti što se može i utjecati na javnost i na osobe koje odlučuju našoj svakodnevici”, istaknula je Helena.

Velik je broj poslodavaca u Hrvatskoj koji bi po Zakonu trebali zaposliti osobu s invaliditetom, no radije će platiti kaznu nego to učiniti jer još uvijek je jeftinija kazna nego plaća osobi s invaliditetom. Važno je zato probuditi svijest javnosti jer to su osobe koje imaju jednake potrebe i želje kao i svi mi.

“Ako oni kod svoje kuće mogu nešto raditi i imati hobije, ako mogu završiti školu, ja čvrsto vjerujem da samim time mogu pridonijeti i društvu i sebi. I to je na neki način ideja osnivanja Udruge, važno im je život učiniti ljepšim i kvalitetnijim jer su te osobe zaključane u svome tijelu, nemaju dovoljno samopouzdanja i mi ćemo pokušati mijenjati te trendove”, rekla je jedna od osnivačica Udruge Đurđica Mađar, dodavši kako je njihova intelektualna razina često u skladu s razinom njihovih vršnjaka – po shvaćanju, po razmišljanju i po željama.

Udruga TRN za cilj ima probuditi svijest javnosti. Njihova želja je izaći van, izaći među ljude i biti vidljivi u društvu, jer tek će tako biti prepoznati i tako će se čuti što to oni mogu i žele. Tim osobama je osigurana osnovna i srednja škola, no kad škola završi sustav se ponaša kao za njih život treba stati.

“Za početak želimo osluškivati potrebe naših članova, želimo njih okupiti i njihov život učiniti kvalitetnijim. Približiti im informacije o njihovim pravima, o nabavci pomagala, omogućiti im putovanja. Idemo korak po korak, za sada nemamo ambicije za neke velike projekte”, dodaje Đurđica, majka Marka koji boluje od cerebralne paralize.

S njom se slaže i Renata Vorgić, također osnivačica, koja napominje kako ova dijagnoza ne bi trebala biti tabu tema u našem društvu. Važno je pričati, izvijestiti javnost o svim problemima i prihvatiti sve nedaće koje more oboljele osobe i njihove obitelji, a u svemu im je veliku podršku dao i gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

“Očekujemo vidljivost, uključivanje djece u zajednicu, druženje, stjecanje novih prijateljstava, očekujemo da iskustvo starijih olakša put mlađima, da stariji također dobiju priliku da budu prihvatljiviji u društvu, veću mobilnost te uklanjanje svih prepreka – od fizičkih pa do svih ostalih”, rekla nam je Renata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno