7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Udruga Vinkovačka jabuka gradi najveću hladnjaču u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Uspješni mladi proizvođač jabuka, 37-godišnji Miroslav Kolić iz Jarmine, predvodi skupinu od 10 uzgajivača jabuka iz Jarmine, Vođinaca i Vukovara, koji pod voćem imaju zajedno 200 hektara, udruženi u Vinkovačku jabuku odlučili su izgraditi suvremenu hladnjaču za pohranu jabuka kapaciteta 10.000 tona, najavljuju za Glas Slavonije.

FB: Miroslav Kolić

Ideja se voćaru godinama vrzma po glavi jer drži kako je ozbiljna proizvodnja jabuka ili bilo kojeg drugog voća nemoguća bez hladnjače, gdje će voćari pohraniti voće dok se na tržištu ne stvore uvjeti za najpovoljniju cijenu i prodaju. Ovako, dok nemaju svoju hladnjaču, prisiljeni su prodati voće otkupljivačima prema njihovim uvjetima, a oni su nepovoljni za proizvođače. Voćari već godinama ukazuju na taj problem, ali bez uspjeha, unatoč najavama da će se graditi regionalne hladnjače čiji bi kapaciteti zadovoljavali potrebe nekoliko susjednih županija.

Zato Kolić već dugo razmišlja kako osigurati novac iz programa Europske unije, iz kojih je dosad u više navrata uspješno povlačio sredstva za mlade voćare. Njima je zaštitnim, protugradnim mrežama pokrio veći dio svoga voćnjaka kod Jarmine, koji se danas prostire na 80 hektara – vrlo blizu ispunjenju, kako kaže, svoga sna – 100 hektara pod jabukama.


„Želimo biti veliki, jaki i otporni na udarce jer imali smo ih strahovito puno u prošlosti. Danas na europskom tržištu može uspjeti samo velika količina. Nas 10 proizvođača planiramo, i to ćemo sigurno ostvariti, izgraditi najveću hladnjaču u našoj županiji i Hrvatskoj, koja će biti površine 1,1 hektar i kapaciteta 10.000 tona. Svi smo mi mladi ljudi i mladi voćari, a jedan Dalmatinac nam se pridružio i kupio 20 hektara voćnjaka između Vukovara i Sotina, koji će obnoviti, i svi smo u krugu od 10 do 15 kilometara. Imamo trenutačno najveći bazen proizvodnje jabuka u Hrvatskoj od 200 hektara i u budućnosti centar proizvodnje kraljice voća. Prije su Borinci bili sinonim za jabuke, a ako nas zdravlje posluži, bit ćemo mi, Vinkovačka jabuka. Lokacija buduće hladnjače na ulazu je u Vinkovce, kod istočne obilaznice. Projekt je težak 180 milijuna kuna, mi ćemo to financirati, dat ćemo svoj novac, a Županija nam je velika potpora što se tiče lokacije, papirologije, dozvola. Zemljište ćemo dobiti od Ministarstva državne imovine. Od 180 milijuna kuna, 15 milijuna eura je iz EU fonda, a za ostalo ćemo se mi pobrinuti. Osobno ću svu svoju imovinu založiti za kredit. Hladnjača neće biti samo za nas 10 proizvođača, već za sve voćare iz naše i drugih županija”, kaže mladi voćar koji zapošljava 10 radnika, a za njih će biti posla i u budućoj hladnjači.

FB: Miroslav Kolić

U dvije godine zasadio je 25 hektara novih nasada jabuka. Dosad je godišnje ubirao 2000 tona, a kada i novi nasadi budu u rodu, bit će 4000 tona.

„Na novi dio voćnjaka ide sustav navodnjavanja i zaštitna mreža kroz mjeru 4.1.1. programa ruralnog razvoja – 70 posto financiraju EU fondovi, koji izdašno sufinaciraju projekte mladih voćara”, zadovoljan je i optimističan Kolić.

FB: Miroslav Kolić

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno