U Beogradu je u 67. godini starosti, u subotu 10. siječnja, preminula glumica Neda Arnerić, jedna od najvećih filmskih diva u bivšoj državi.
Rođena je 1953. u Knjaževcu, u Srbiji, a njezina obitelj podrijetlom je s Korčule.
Glumiti je počela kao djevojčica, kad je ostvarila zapaženu ulogu u filmu “San” iz 1966. godine, a veliku slavu doživjela je nakon glumačkog ostvarenja u kultnom filmu Slobodana Šijana “Ko to tamo peva” iz 1980. godine. Zapažene uloge ostvaruje i u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68.” …
Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju Neda Arnerić upisala je sa 16 godina, ali ju nije završila, jer je u ono vrijeme studentima bilo zabranjeno igrati u kazališnim predstavama i filmovima, a Neda je već tada bila tražena. Međutim, fakultet je ipak završila 1980. godine i to povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Njezina glumačka karijera bila je sve bogatija iz godine u godinu. Snimala je s najvećim zvijezdama jugoslavenskog filma, ostvarila je i zapaženu međunarodnu karijeru te dobila mnoge srbijanske filmske nagrade. Do 2016. godine, Neda Arnerić snimila je preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u kazalištu. Godine 2016. u Zagrebačkom kazalištu mladih igrala je u predstavi ‘Živjet ćemo bolje’ redateljice Senke Bulić, a posljednju filmsku ulogu ostvarila je u hrvatskom filmu “Aleksi” u režiji Barbare Vekarić.
Izvor: HAVC