18 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Uoči 650 godina svetišta Gospe šumanovačke,1500 mladih na nadbiskupijskom putu Križa

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Oko 1500 mladih iz Osječko-đakovačke nadbiskupije okupilo se danas na 17. Križnom putu za mlade koji se, ove godine uoči 5. korizmene odnosno Gluhe nedjelje, održava od Strošinaca do Šumanovaca pod geslom „Evo ti Majke!“ (Iv 19,27).

ARHIVA: Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

Iz Vinkovaca je na put pješice, dug gotovo 25 km, krenulo tristotinjak mladih, a koračaju u molitvi od Strošinaca preko Soljana, Drenovca i Đurića do svetišta Gospe Šumanovačke nedaleko od Gunje s poviješću dugom 650 godina. Ondje će u 18 sati biti euharistijsko slavlje.

Svetište Gospe Šumanovačke, najstarije je županijsko i drugo najstarije svetište u Nadbiskupiji, a za 17. lipnja zakazana je proslava 650 godina

Najstarije marijansko svetište u Vukovarsko-srijemskoj županiji i drugo najstarije u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, višestoljetni jubilej proslavit će 17. lipnja, povod gunjanskom župniku i upravitelju Ivanu Živiću, prije četiri godine, pokrenuti projekt temeljite obnove svetišta pod nazivom Novo ruho Šumanovaca. Uz potporu Nadbiskupije, susjednih općina, privatnih donatora i vjernika kreirani su brojni sadržaji, ali zadržan mir i identitet svetišta skrivenog u slavonskoj šumi, stoljetnoj oazi nadahnuća svakom putniku namjerniku.

“Očekujem da će ovamo cijele godine dolaziti hodočasnici i u tome vidim budućnost Šumanovaca. I lani sam imao desetak autobusa hodočasnika, mimo Velike Gospe, kada je svetište pohodilo oko deset tisuća ljudi”, istaknuo je vlč. Živić.

FOTO: Svetište Gospe Šumanovačke
FOTO: Svetište Gospe Šumanovačke
FOTO: Svetište Gospe Šumanovačke

Proslava novouređenog svetišta, treće subote u lipnju, okupit će u procesiji i na svečanoj svetoj misi u 11 sati brojne vjernike i uzvanike, među kojima, prema najavama, i apostolskog nuncija u RH.

Želja upravitelja svetišta uključiti je u program cijelu Cvelferiju, KUD-ove, vatrogasce, župne zborove, ministrante, tamburaše.

Vjeruje kako će u budućnosti, Šumanovci postati prepoznatljiva duhovna destinacija, a važan korak bit će snažnija promocija destinacije vjerskog turizma što će razvojno doprinijeti cijelom cvelferskom kraju. Mišljenja je kako su čovjeku mir i tišina sve potrebniji, želja za odmakom od gradske vreve sve je izraženija, a boravak u prirodi uz cvrkut ptica čini nas bližim Bogu i često pomaže zadovoljiti duhovne potrebe. Upravo je takav sadržaj u svetištu primarni zadatak, najavljuje s ciljem da ono postane mjesto stalnog okupljanja i nadahnuća vjernika.

FOTO: Svetište Gospe Šumanovačke
FOTO: Svetište Gospe Šumanovačke

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno