Upozorenje: MUP ne prikuplja osobne podatke putem mobilnih aplikacija

0
298
Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je priopćenje u kojemu upozorava na pojavu još jednog pokušaja internet prevare. Također, građane upozoravaju da budu posebno pažljivi, a što je već preporučeno u smislu samozaštite od virusne zaraze, s kim stupaju u kontakt i kome odobravaju ulazak u svoj dom ako nisu u obvezujućoj samoizolaciji.
Upozorenje donosimo u cijelosti:
Poštovani građani,

Zaprimili smo informacije da naši građani putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zaprimaju obavijesti putem kojih se traži da, zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave sljedeće osobne podatke:
–          Ime i prezime,
–          Adresu stanovanja,
–          OIB ili JMBG i
–          Kopiju osobne iskaznice

NE NASJEDAJTE

Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija!
Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni!
Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji putem…(mail, e-opažaj??)
U nastavku vam prikazujemo primjerak prijevarne poruke.
Isto tako, upozoravamo građane da budu posebno pažljivi, a što je već preporučeno u smislu samozaštite od virusne zaraze, s kim stupate u kontakt i kome odobravate ulazak u svoj dom ako niste u obvezujućoj samoizolaciji.

Vodite računa o mogućim zlonamjernicima koji bi mogli koristiti različite performanse (najčešće lažna predstavljanja, koristeći lažne ili otuđene dokumente i odore) kako bi vas doveli u zabludu, prevarili i oštetili.

Pozivamo vas da prijavite svako sumnjivo kretanje osoba u vašem vidokrugu, sumnjive diskurse ili zahtjeve osoba koje se predstavljaju kao službene osobe iz određenih institucija ili organizacija koje su mjerodavne za pružanje pomoći pri pandemijskoj zarazi (Crveni križ, Civilna zaštita). Ukoliko posumnjate u namjere takve osobe, zatražite dokaz o identitetu. Svakako pozovite policiju prema ukazanoj potrebi.